Οι ΗΠΑ θέσπισαν για πρώτη φορά ανώτατο όριο για τα «παντοτινά χημικά» στο νερό της βρύσης...

Μελέτες έχουν δείξει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν νερό που περιέχει PFAS, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τα PFAS (υπερ- και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) είναι μια μεγάλη ομάδα συνθετικών μορίων που χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1940. Αναπτύχθηκαν επειδή είναι ανθεκτικές στο λίπος, το νερό και τη θερμότητα και χρειάζονται χρόνια να διασπαστούν.

Χθες (10/04) δημοσιεύθηκε μια έκθεση η οποία διαπίστωσε επιβλαβή επίπεδα ακόμη και σε δείγματα νερού που ελήφθησαν μακριά από κάθε προφανή πηγή μόλυνσης. Την ίδια ημέρα, η αμερικανική κυβέρνηση οριστικοποίησε έναν νέο κανονισμό, σύμφωνα με τον οποίο, οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να αφαιρέσουν έξι εκδοχές των χημικών ουσιών από τα συστήματα ύδρευσης. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ανέφερε ότι ο νέος κανονισμός θα προσφέρει μακροχρόνια οφέλη για την υγεία των Αμερικανών.

«Το πόσιμο νερό που έχει μολυνθεί με PFAS έχει ταλαιπωρήσει τις κοινότητες σε όλη τη χώρα για πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής της EPA Μάικλ Ρέγκαν. «Σήμερα, είμαι περήφανος που οριστικοποιώ αυτό το κρίσιμο κομμάτι του οδικού μας χάρτη και με αυτόν τον τρόπο, σώζω χιλιάδες ζωές και βοηθάω να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν πιο υγιή» τόνισε.

Αρχικά, οι τοπικοί δήμοι θα έχουν διορία τριών ετών για να πραγματοποιήσουν ελέγχους στα συστήματα ύδρευσης τους. Στη συνέχεια θα τους δοθούν δύο επιπλέον χρόνια για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μειώσουν την ποσότητα των PFAS στο νερό.

Σύμφωνα με την EPA, μεταξύ 6% και 10% των 66.000 δημόσιων συστημάτων πόσιμου νερού στις ΗΠΑ μπορεί να έχουν επιβλαβή επίπεδα ρύπων. Η EPA διαπίστωσε ότι σχεδόν κανένα επίπεδο έκθεσης σε PFAS δεν είναι ασφαλές. Εκτός από τον καρκίνο, οι χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με αναπαραγωγικά προβλήματα, μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, ασθένειες του θυρεοειδούς και άσθμα.

Οι ειδικοί δήλωσαν στο BBC ότι οι κοινότητες με παλιά συστήματα πόσιμου νερού πρόκειται να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη από τα νέα όρια, αλλά θα μπορούσαν επίσης να δυσκολευτούν να πληρώσουν για τα νέα συστήματα επεξεργασίας, τα οποία μπορεί να κοστίσουν εκατομμύρια δολάρια για τις μικρότερες πόλεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές που ψηφίστηκε το 2021, καθώς και 12 δισεκατομμύρια δολάρια για γενικές βελτιώσεις στο πόσιμο νερό.

ΠΗΓΗ: BBC