Πράσινη μετάβαση: Μία «τρύπα» 18 τρισ. δολαρίων, που πρέπει να κλείσει έως το 2030

Η BlackRock υπολογίζει ότι η παγκόσμια πράσινη μετάβαση θα απαιτήσει επενδύσεις 4 τρισ. δολαρίων ετησίως έως τα μέσα του 2030, κάτι που σημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαίες συνέργειες δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, ειδικά στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.


 Η πρόβλεψη έρχεται στο πλαίσιο του τελευταίου «Σεναρίου Μετάβασης», που αναλύει το πώς θα εξελιχθεί η πράσινη μετάβαση και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα χαρτοφυλάκια. Το ποσό είναι 2 τρισ. ετησίως υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με τον Michael Dennis, επικεφαλής της APAC Alternatives Strategy & Capital Markets στη BlackRock.

«Η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού είναι πραγματικά στο επίκεντρο των ευκαιριών για επενδύσεις στην ενέργεια και το βλέπουμε αυτό τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναδυόμενες αγορές» τόνισε ο Dennis σε φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.

Πρόθεση υπάρχει, αλλά…

Πέρυσι επενδύθηκαν 1,8 τρισ. δολάρια σε projects που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση, ενώ συνολικά έως σήμερα έχουν δαπανηθεί 19 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της BlackRock. Εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό 18 τρισ. δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε έως το 2030.

Έρευνα της BlackRock, στην οποία συμμετείχαν 200 θεσμικοί επενδυτές πέρυσι βρήκε ότι το 56% σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση μέσα στα επόμενα 1 με 3 χρόνια, με το 46% να δηλώνει ότι η μετάβαση είναι η πιο σημαντική επενδυτική προτεραιότητα στο ίδιο διάστημα.

Πηγή: CNBC