«Πόλεμος» αντιεξουσιαστών με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη σύλληψη 74 αντιεξουσιαστών προχώρησε η αστυνομία στη διάρκεια επιχείρησης για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, που τελούσαν υπό κατάληψη. Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα και αρχικά προσήχθησαν περίπου 107 άτομα.
Οι 74 συλληφθέντες οδηγήθηκαν κατά ομάδες στον
εισαγγελέα.Εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του για την αστυνομική επέμβαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αντιεξουσιαστές προχώρησαν αμέσως μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στην κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ως αντίποινα.
Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε στόχο την εκκένωση του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», επί της οδού Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, κτίριο που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας και η χρήση του έχει παραχωρηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, του «Μανδαλίδειου» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης ιδιοκτησίας ΑΠΘ, καθώς και οκταώροφης πολυκατοικίας επί της Καρόλου Ντηλ 34, στο κέντρο της πόλης, ιδιοκτησίας ιδιώτη.
Μετά τις επιχειρήσεις άμεσα ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος». Οι εργασίες ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί με τα μηχανήματα και τις μπουλντόζες να μπαίνουν στον αύλειο χώρο του κτιρίου, σχεδόν αμέσως μετά την επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μέσα στο κτίριο υπήρχαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού καθώς και άλλος εξοπλισμός, που πριν ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης, απομακρύνθηκαν και εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν με φορτηγά, πιθανότητα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.
Στα υπό κατάληψη αυτά κτίρια οι αστυνομικοί βρήκαν και δύο οικογένειες προσφύγων, τις οποίες μετέφεραν σε τοπικό κέντρο φιλοξενίας.
«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι εκκενώσεις γίνονται δύο μέρες μετά τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη, μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε πληθώρα αληλλέγγυων απ' όλο τον κόσμο, που ήρθε σε επαφή με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κέντρα 'φιλοξενίας' - εκτόπισης και πρότεινε δρόμους αυτοοργάνωσης, αμεσοδημοκρατίας και αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιεξουσιαστική κίνηση. Τα μέλη της δηλώνουν ότι «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παλεύοντας μαζί τους ενάντια σε φράχτες, σύνορα και κάθε είδους αποκλεισμούς...».
Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 
Την αντίθεσή του με την εκκένωση των μέχρι πρότινος υπό κατάληψη κτιρίων στέγης εξέφρασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα τοποθετείται, με σφοδρότητα μάλιστα, κατά της αποκατάστασης της τάξης. Μιλάει μάλιστα -εκεί φτάσαμε- για "ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης". Έτσι όλοι πια γνωρίζουμε ποιοι ενθαρρύνουν τα διαρκώς αυξανόμενα φαινόμενα ανομίας και ποιοι δίνουν το πράσινο φως σε πράξεις βανδαλισμού», προσθέτει η ΝΔ και τονίζει πως οι εικόνες ντροπής έχουν όνομα.
Μηνύσεις Καμίνη για καταλήψεις στην Αθήνα
Στην κατάθεση μηνύσεων για την κατάληψη του νοσοκομείου Πατησίων θα προχωρήσει ο δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις καταλήψεις κτιρίων όπου στεγάζονται πρόσφυγες ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε στην Αθήνα διαρκώς να καταλαμβάνονται δημόσια κτίρια από διάφορους αυτόκλητους αλληλέγγυους και να στεγάζουν εκεί πρόσφυγες κάτω απο άθλιες συνθήκες.
Οι άνθρωποι αυτοί, δεν αξίζουν αυτή την τύχη, αλλά ούτε και η πόλη αυτή την υποβάθμιση και αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση». Μάλιστα ανέφερε ότι «προ ημερών κατελήφθη το νοσοκομείο Πατησίων. Και δεν βλέπω, αυτή τη στιγμή, να αντιδρά κανείς και κυρίως το υπουργείο, που έχει και ευθύνη. Καλώ τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Δήμος Αθηναίων, δεν πρόκειται να ανεχθεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε ιστορικά κτίρια, όπως είναι το κτίριο στην οδό Πρασσά, στην οδό Αχαρνών και Σουρμελή και τώρα και στο νοσοκομείο Πατησίων. Πρόκειται να καταθέσω, για το νοσοκομείο Πατησίων μηνυτήρια αναφορά, όπως ακριβώς έχουμε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Και περιμένω επιτέλους να δω, ποια θα είναι η αντίδρασή της», κατέληξε ο κ. Καμίνης. http://www.imerisia.gr