Συνταγές για το τραπέζι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς

Μαγειρέψτε και απολαύστε το ρεβεγιόν σε ένα σπίτι που γεμίζει από φίλους και συγγενείς, ζεστασιά, θαλπωρή, ελπίδα και αγάπη.


ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Φοντί τυριού με ψητές πατάτες
Υλικά για 6 άτομα:
*750 γραμμ πατάτες μικρές
*1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
*2 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
*50 γραμμ βούτυρο ανακατεμένο με σκόρδο λιωμένο
*250 γραμμ καμαμπέρ
*κλωναράκια θυμαριού
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τον μαιντανό. Παίρνουμε το βούτυρο που το έχουμε ανακατέψει με λιωμένο σκόρδο, το σκορπάμε στο ταψί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τις πατάτες να ψηθούν για περίπου 15 – 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε το καμαμπέρ στην ξύλινη συσκευασία του, έχοντας προηγουμένως αφαιρέσει την εξωτερική του μεμβράνη. Κάνουμε προσεκτικά χαρακιές στο καμαμπέρ μπήγοντας μέσα του τα κλωναράκια θυμαριού. Σκεπάζουμε τη συσκευασία του τυριού και τη βάζουμε στο φούρνο περίπου 15 λεπτά για να ψηθεί. Μόλις το τυρί λιώσει, το βγάζουμε από το φούρνο. Περιχύνουμε τις πατάτες με το λιωμένο τυρί και σερβίρουμε.

 Μπαστουνάκια λαχανικών με ντιπ τυριού, φρέσκα κρεμμμυδάκια και μαγιονέζα

Υλικά για 4 μερίδες:
*100 ml μαγιονέζα light
*2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
*75 γραμμ κασέρι ή τσένταρ τριμμένο
*4 κουταλιές της σούπας φρέσκα κρεμμμυδάκια
*1 πιπεριά
*1 αγγούρι
*1 ντομάτα
*1 καρότο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τη μαγιονέζα light και το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τσένταρ ή το κασέρι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αναμειχθούν καλύτερα οι μυρωδιές. Παίρνουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε σχήμα μπαστουνάκι. Αφού τα κόψουμε, τοποθετούμε τη ποικιλία λαχανικών περιμετρικά σε ένα πιάτο και στο κέντρο βάζουμε το ντιπ.

Πιπεριές γεμιστές με φέτα
Υλικά για 10 άτομα:
*450 γραμμ πιπεριές γλυκές σε διάφορα χρώματα
*4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
*300 γραμμ φέτα σε τρίμματα
*ρίγανη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση, αφήνοντας επάνω τα κοτσάνια τους και αφαιρούμε τα σποράκια τους. Τις γεμίζουμε με τα τρίμματα της φέτας, τις περιχύνουμε καλά με το ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Τις ψήνουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσει να λιώνει η φέτα. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε ζεστές σε μια ωραία πιατέλα.

ΣΑΛΑΤΑ
Σαλάτα με παντζάρια, φέτα και δυόσμο
Yλικά για 4 άτομα:
*500 γραμμ βολβοί από παντζάρια
*2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
*2 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
*2 κρεμμυδάκια στιφάδου (κοκκάρια) ψιλοκομμένα
*1 κουταλιά της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
*200 γραμμ φέτα σε τρίμματα
*φυλλαράκια δυόσμου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε καλά τα παντζάρια για να φύγουν όλα τα χώματα και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το μισό ξίδι μπαλσάμικο. Τα ψήνουμε για 20- 30 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και εν συνεχεία προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κοκκάρια, τα φυλλαράκια δυόσμου, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το υπόλοιπο μπαλσάμικο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα τρίμματα φέτας.

ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ
Μοσχάρι με ρόδια
Υλικά για 6 άτομα:
*1 ½ κιλό νουά/ ελιά/ ποντίκι από μοσχάρι γάλακτος σε φέτες
*3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
*8 γαρίφαλα
*4 ξερά κρεμμύδια
*½ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμο πορτοκαλιού
*1 ποτήρι κόκκκινο ξηρό κρασί
*1 κουταλιά σούπας ξίδι
*3 ρόδια σε σπόρους
*1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
*αλάτι
*πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα γαρίφαλα και ροδίζουμε το κρέας καλά κι από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το αλατοπίπερο και λίγο νερό για να σκεπάζει το κρέας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκρεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για 1 ½ περίπου ώρα. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ελέγχουμε αν έχει »πιεί» το νερό και αν ναι προσθέτουμε νερό. Μόλις το κρέας μαλακώσει, λιώνουμε τα κρεμμύδια με ένα κουτάλι και προσθέτουμε τους σπόρους από τα ρόδια και τις σταφίδες. Η σάλτσα θα ψηθεί σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο της σάλτσας, ρίχνουμε στη κατσαρόλα το μοσχάρι για να πάρει τη γεύση και τα αρώματα της σάλτσας. Το μοσχάρι μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες ή πιλάφι.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Πηγή:http://www.infokids.gr