EUROSTAT «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στο παθητικό κάπνισμα

Άλλη μια ... θλιβερή πρωτιά κατέχει η χώρα μας καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα (64,2%) του πληθυσμού εκτίθενται καθημερινά σε καπνό σε εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat η Ελλάδα αναδεικνύεται η πρωταθλήτρια του
παθητικού καπνίσματος στην Ευρώπη, ενώ ακολουθεί με διαφορά η Κροατία (44,7%), η Βουλγαρία (40,5%), η Ρουμανία (37,6%), η Μάλτα (32,1%), η Τσεχία (30,1%) και η Πολωνία (29,5%).
Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη και στα ποσοστά των καπνιστών κάθε χώρας, με το 32,6% του πληθυσμού να καπνίζει συστηματικά. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Βουλγαρία, η οποία μας ξεπερνά κατά 1,9 μονάδες στον αριθμό των καπνιστών, προστατεύει σε μεγαλύτερο βαθμό τους μη καπνιστές από την έκθεση σε καπνό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια μικρή μειοψηφία επιβαρύνει την υγεία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, παρά την ύπαρξη του αντικαπνιστικού νόμου. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος για το παθητικό κάπνισμα δεν ξεπερνά το 25%. Η Eurostat επισημαίνει ότι το κάπνισμα είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία που μπορεί να αποφευχθεί και η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους καπνιστές, πίσω από τη Βουλγαρία (34,7%), καθώς το 32,6% των πολιτών καπνίζουν.
Η Σουηδία αναδεικνύεται η χώρα με τους λιγότερους καπνιστές (16,7%), ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένας στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ άνω των 15 ετών (24%) είναι καπνιστής. http://www.imerisia.gr