Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

Kατάλληλη για τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η μοναστηριακή διατροφή, καθώς είναι κατά βάση νηστίσιμη. Οι συνταγές των μοναχών είναι λιτές και δεν απαιτούν πολύπλοκα υλικά. Η νηστεία τηρείται με αυστηρότητα στη ζωή των μοναστηριών όχι μόνο κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή,
αλλά κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και καθ΄ όλες τις περιστάσεις που επιτάσσει το τυπικό της Εκκλησίας.
Υλικά:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 πιπεριές φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- ξύδι

Εκτέλεση:
Ψήνουμε τις μελιτζάνες μας σε φούρνο στους 200 C για 3 τέταρτα της ώρας (θα τις δούμε ότι έχουν ζαρώσει) και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
Ψήνουμε τις πιπεριές τις οποίες, βγάζοντας τις από το φούρνο, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μακριές λωρίδες.
Περνάμε από το μούλτι (ή με ένα γουδί) τις μελιτζάνες, μέχρι να γίνουν αλοιφή. Το ίδιο κάνουμε με τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο που τις έχουμε ήδη αναμίξει με λάδι και ξύδι. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το κομμένο κρεμμυδάκι, το λαδόξυδο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και είναι έτοιμη!  Πηγή: www.agioritikovima.gr