Ανατροπές από το 2019 στον φόρο ακινήτων

Δρομολογούνται αλλαγές σε συντελεστές εμπορικότητας, παλαιότητας και στις τιμές ζώνης. Ως απώτερο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξίσωσης των τιμών ορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυξάνεται και το κόστος μεταβιβάσεων.

Μπορεί το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα να οδεύει στην ολοκλήρωσή του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν τα δύσκολα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Το αντίθετο μάλιστα. Τα φορολογικά βάσανα για 7 εκατομμύρια υπόχρεους είναι ακόμη μπροστά. Το ίδιο ισχύει και για όσους θέλουν να τα μεταβιβάσουν ή σκοπεύουν να αγοράσουν. Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ που θα έρθει τον Σεπτέμβριο και θα είναι φουσκωμένος για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους, είναι και οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων που θα συνοδευτούν με ακόμη δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές αξίες το 2019 και το 2020.
Με την αναπροσαρμογή που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο δεν ολοκληρώθηκε η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στις περιοχές που οι πρώτες είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις δεύτερες. Πρόκειται κυρίως για τις λεγόμενες «λαϊκές περιοχές» καθώς και τις τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσουν συνολικά και το 40%.
Ως απώτερο χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξίσωσης των τιμών ορίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020.        www.efsyn.gr