Σταφιδόψωμα

Υλικά:
• 300 γρ. αλεύρι σκληρό
• 200 γρ. αλεύρι μαλακό
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 310 γρ. γάλα φρέσκο
• 1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
• ½ κ. γλ. αλάτι
• 2 κ. σ. μέλι
• 2 κ. σ. πετιμέζι
• 1 κ. σ. κανέλλα
• 3 κ. σ. σουλτανίνα
• γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση:
-Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το μισό γάλα χλιαρό, τη ζάχαρη, την μαγιά και δύο κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι.
-Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, για 5΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
-Έπειτα προσθέτουμε, το υπόλοιπο γάλα χλιαρό, το αλάτι, την κανέλλα, το μέλι, το πετιμέζι και την σουλτανίνα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το προσθέτουμε στο μείγμα.
-Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι ν᾿ απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα (αν μας σφίξει η ζύμη, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη).
-Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε με τις παλάμες μας, μπρος - πίσω, απλώνοντας και μαζεύοντας τη ζύμη, για 5' με 7', μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και λεία, και να μην κολλάει στα χέρια μας.
-Την κάνουμε μπάλα, την βάζουμε σε μια λεκάνη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, σε ζεστό μέρος, για μία με μιάμιση ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε μπαστούνι.
-Την κόβουμε σε δέκα, ισομεγέθη κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια (90 - 95 γρ. το καθένα, περίπου).
-Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτή λωρίδα και την τυλίγουμε σε χαλαρό σαλίγκαρο (δεν το τυλίγουμε σφιχτά, για να ᾿χει περιθώριο να φουσκώσει).
-Τοποθετούμε τους σαλίγκαρους σε βουτυρωμένη λαμαρίνα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα, σκεπασμένους με καθαρή πετσέτα (για να μην πιάσουν κρούστα).
-Όταν φουσκώσουν, αλείφουμε τα σταφιδόψωμα με γάλα, πολύ προσεκτικά, μ᾿ ένα πινέλο (για να μην τα ξεφουσκώσουμε).
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, (ή στους 160°C στον αέρα), για 35'- 40' μέχρι να ροδίσουν.
Τεμάχια: 10 (είναι σίγουρο ότι δεν θα φτάσουν!)

Πηγή:faghta-giagias.