Πέντε βαριές κατηγορίες για τα αμαρτωλά δάνεια του ΤΤ

Βαρύτατες κατηγορίες, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν οι 25 κατηγορούμενοι για την υπόθεση με
τα «αμαρτωλά» δάνεια που έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μετά το πέρας της προκαταρκτικής που διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, υποβλήθηκε πολυσέλιδη πορισματική αναφορά και ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος 25 ατόμων, υπαλλήλων του ΤΤ και επιχειρηματιών για:
  • Απάτη κατά του Δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608 του '50 περί καταχραστών Σημοσίου.
  • Απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημία άνω των 30.000 ευρώ.
  • Άμεση συνέργεια σε απιστία.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄ επάγγελμα.
  • Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ. 1β του αρ. 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας).
Μέχρι χθες είχαν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης και είχαν γίνει τέσσερις συλλήψεις για μια υπόθεση που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχει ζημιώσει την τράπεζα με ένα ποσό της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ. Οι συλληφθέντες είναι: Ο 47χρονος Χαράλαμπος Γιαγκούδης, πρώην στέλεχος του ΤΤ, ο 48χρονος Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ, ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς (ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική με «λοίμωξη του αναπνευστικού») και η Φωτεινή Κρέστα, υπεύθυνη δανείων στις χορηγήσεις μεγάλων επιχειρήσεων.
Τον κ. Κοντομηνά επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο ανακριτής Γ. Ανδρεάδης και ορίστηκε ημερομηνία απολογίας του για την προσεχή Τρίτη στις 10 το πρωί. Ο Βαρότσης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα. Τα άλλα τρία εντάλματα αφορούν τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ, Α. Φιλιππίδη, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό και τον επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα του Νικολάου και την σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα. Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ακόμη ένας από τους κατηγορουμένους.
«Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες», δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.
«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία», ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει».
Ο Αγγελος Φιλιππίδης σε δηλώσεις του από το εξωτερικό αναφέρει ότι το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20% κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση.
Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια. Για τον κ. Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;».
Το πόρισμα
Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά για «δημιουργία πλούτου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά αποκρύβησαν, ουσιαστικά, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους ή με τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Στο πόρισμα αναφέρεται περίπτωση επιχειρηματικού δανείου για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, η οποία απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου. http://www.imerisia.gr