15 Φεβρουαρίου 2014

Νέα φορό-επιδρομή. Προκαταβολή φόρου 55% για εισοδήματα από ακίνητα και ελεύθερα επαγγέλματα.

Χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη στην περίπτωση που διαθέτουν εισόδημα έστω και ένα ευρώ(!) από ακίνητα ή ελεύθερο επάγγελμα!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει...
αυξημένη προκαταβολή φόρου 55%!
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο φόρος είναι ένας και εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή, μισθωτές υπηρεσίες εισοδήματα και από ακίνητα ή ελεύθερο επάγγελμα) η προκαταβολή φόρου 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου.
Αυτό σημαίνει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν και εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμό του φόρου:
• εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες,
• εισοδήματα από ενοίκια και
• εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.
Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%.
Όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου.
Αντίθετα, εάν οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελεύθερο επάγγελμα θα καταβάλουν προκαταβολή φόρου, ο οποίος θα προκύψει τόσο από τη φορολόγηση των αποδοχών ή των συντάξεων όσο και από τα ακίνητα ή το ελεύθερο επάγγελμα.
Πηγή:  news247.gr