Αλλάζουν πάλι τις αποδείξεις! Ποιές θα υπολογίζονται στο μισό!

Την τελική τους μορφή έλαβαν πρόσφατα οι νέες ρυθμίσεις που παρέχουν «κίνητρα» σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τη συλλογή αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Ελεύθερος Τύπος, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα «μετρά» κατά το ήμισυ για την κάλυψη του συνολικού απαιτούμενου ποσού αποδείξεων.

Όλες οι άλλες αποδείξεις οι οποίες θα απαιτούνται να προσκομιστούν θα λαμβάνονται υπόψη στο 100% της αξίας τους.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που ενέκριναν το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα για το 2014:

- Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει πλέον να μαζέψουν αποδείξεις δαπανών συνολικής αξίας ίσης με το 10% των ετήσιων εισοδημάτων τους από μισθωτές υπηρεσίες, για να διατηρήσουν την έκπτωση φόρου.

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, θα επιβαρύνονται με φόρο 22% για το ποσό που έμεινε ακάλυπτο.

- Για δύο τουλάχιστον κατηγορίες δαπανών, τις αγορές προϊόντων από σούπερ μάρκετ και την προμήθεια καυσίμων από πρατήρια, θα εφαρμοστούν μειωμένοι κατά 50% συντελεστές βαρύτητας.

Δηλαδή οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων θα «μετρούν» στο 50% της αξίας τους για την κάλυψη του ποσού που απαιτείται, για να διατηρηθεί η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Κι αυτό, διότι το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων εκδίδονται αποδείξεις για όλες τις πωλήσεις προϊόντων και υπάρχει πλέον μηδενική πιθανότητα φοροδιαφυγής, ενώ αντιθέτως από άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπου παρατηρείται μεγάλη ροπή στη φοροδιαφυγή, η αξία των αποδείξεων θα πρέπει να υπολογίζεται εις το ακέραιο για τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και στην περίπτωση που οι αποδείξεις σούπερ μάρκετ και πρατηρίων καυσίμων συνυπολογίζονται μόνο κατά το ήμισυ, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων μειώνεται φέτος σημαντικά σε σχέση με το 2013, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να ελαφρύνονται αντί να επιβαρύνονται.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος