Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάρτι εκατομμυρίων σε "γαλάζια" ΜΚΟ με σφραγίδα Καραμανλή

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν χωρίς παραστατικά. Άλλη μία περίπτωση
σκανδαλώδους διαχείρισης φέρνουν στο φως οι εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Πρόκειται για το “Έργο Πολιτών”, την πρώτη κρατική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 2005 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Σκοπός της ήταν η καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην ελληνική επικράτεια.
Έξι χρόνια αργότερα έκλεισε, βουτηγμένη στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση.
Πρόεδρός της ορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κ. Καραμανλή ο Στέλιος Συρμόγλου, στέλεχος της ΝΔ, καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος.
Όταν το 2008 ο μετέπειτα υπουργός πολιτισμού Μιχάλη Λιάπης “έκοψε” 500.000 € από την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας, ο κ. Συρμόγλου άρχισε πόλεμο εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αφού η εταιρεία δεν είχε να πληρώσει ούτε τα ενοίκια.
Σε όλες τις επιστολές που έστελνε προς υπουργούς διεκδικώντας τα λεφτά ανέφερε ότι ο φορέας έχει δημιουργηθεί με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού. Σε επιστολή στις 11 Μαΐου του 2009 προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά αναφέρει για την “τρύπα” των 500.000 ευρώ : “Δεν ήμουν εγώ ο υπουργός Πολιτισμού (υπονοώντας τον Μ. Λιάπη που περιέκοψε την κρατική επιχορήγηση). Και είχα να αντιπαλέψω κατά την προσπάθεια μου την παραγνώριση των κατευθυντήριων οδηγιών του πρωθυπουργού για τον Οργανισμό καθώς και το ενδιαφέρον του για την οικονομική ευρωστία του Έργου Πολιτών, ενδιαφέρον ρητό αδιαμφισβήτητο και αταλάντευτο μέχρι αυτήν την ώρα (εκ των χαρακτηριολογικών αρετών του Κώστα Καραμανλή) έμπρακτο ενδιαφέρον απέναντι στο οποίο κρινόμαστε και λογοδοτούμε όλοι μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2005 μέχρι το 2010 εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, πριν από του λουκέτο στον οργανισμό, το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις αφού ο φορέας είχε εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για το διορισμό “ημετέρων” στη διαχείριση των κονδυλίων όπου καταγράφηκαν παράτυπες απευθείας αναθέσεις, αλλά και στις υπέρογκες αποδοχές των μελών του ΔΣ που δεν προβλέπονταν από κανένα θεσμικό πλαίσιο.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ προμηθεύτηκε, σύμφωνα με ο δημοσίευμα του Έθνους, αυτοκίνητο 2.000 κυβικών έναντι 44.000 € για τον πρόεδρό της, έκανε δημοσκοπήσεις καταβάλλοντας 35.000 και πραγματοποιούσε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων.   Ο μισθός του προέδρου της ήταν 9.500€ συν η αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η μισθοδοσία του προσωπικού ξεκινούσε από 765 € κι έφτανε τα 2.200€ ενώ για τους προϊσταμένους των τμημάτων προβλεπόταν επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000€, επίδομα παραγωγικότητας 800€ κι επίδομα κινήσεων 500€.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ καταγράφονται διαδικασίες απευθείας ανάθεσης για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρίες μηχανογραφικού υλικού. Οι πληρωμές προμηθευτών γίνονταν με εντολή προέδρου ενώ μόνο η έκθεση φωτογραφίας στο Μετρό του Συντάγματος “Κλικ στον Εθελοντισμό” , το 2008, κόστισε πάνω από 50.000 ευρώ. http://www.parapolitika.gr