Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βρέθηκε θρακικός τάφος από Καρυάτιδες (ΦΩΤΟ)

Κοντά στα χωριά Sveshtari και Σμποριάνοβο της Βουλγαρίας βρέθηκε ο τάφος του βασιλέα των
Γετών Δρομιχαίτης και της συζύγου του που ήταν κόρη του Λυσιμάχου στρατηγού του Μ. Αλεξάνδρου.
Αρχαιολόγοι από την Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν κοντά στον Θρακικό τύμβο του Sveshtari, σε βάθος περίπου 15 μέτρων, τα απομεινάρια ενός ξύλινου κιβωτίου, στο οποίο υπήρχαν καμένα οστά, στάχτη και πολύ καλά διατηρημένα χρυσά αντικείμενα. Ανάμεσά τους είναι ένα χρυσό διάδημα, 4-5 χρυσά βραχιόλια, διακόσμηση ιπποσκευής, διακόσμηση με κεφάλι θεάς, χάντρες.


Τα χρυσά βραχιόλια του θησαυρού
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα εξάρτημα μετώπου με πολύ όμορφη προτομή αλόγου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το συνολικό βάρος των ευρημάτων είναι περίπου 1,5 κιλά, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.



Αυτά δήλωσε η Δρ. Ντιάνα Γκέργκοβα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής της ομάδας η οποία πραγματοποιεί τις ανασκαφές.


Όταν βρήκαν τα πολύτιμα αντικείμενα, οι αρχαιολόγοι δούλεψαν και τη νύχτα, με το φως των προβολέων, επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμενόταν επιδείνωση του καιρού.


"Είναι η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής του κράτους των Γετών, και μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο μεγαλύτερος τύμβος της βασιλικής νεκρόπολης των Γετών θα μας δώσει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όταν μάλιστα διαθέτουμε χρήματα να τον μελετήσουμε. Δυστυχώς, αυτή τη φορά το σημαντικό γεγονός έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια  χορηγών, και όχι με τη χρηματοδότηση του κράτους", διευκρίνισε η αρχαιολόγος.

"Η έρευνα συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή. Χαίρομαι πάρα πολύ που καταφέραμε να δείξουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία του αρχαιολογικού χώρου Σμποριάνοβο, για τον οποίο εδώ και πολύ καιρό το κράτος δεν εξασφαλίζει καμία χρηματοδότηση. Είναι ένα κέντρο παγκόσμιας σημασίας", πρόσθεσε η Δρ. Ντιάνα Γκέργκοβα.


Το χωριό Σβεστάρι βρίσκεται στο Δήμο Ισπερίχ, του Νομού Ράζγκραντ, της ΒορειοανατολικήςΒουλγαρίας. Σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται ο γνωστός Θρακικόςτύμβος, που ανακαλύφθηκε το 1982. Ο Θρακικός τύμβος του Sveshtari έχει περιληφθεί στον Kατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ο Θρακικός βασιλικός τύμβος χρονολογείται στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π. Χ. ενώ αποκαταστάθηκε με χρήματα δωρητή από τη Μεγάλη Βρετανία.http://www.parapolitika.gr/