Έχεις ανασφάλιστο αυτοκίνητο; Δες πότε θα σου έρθει το…ραβασάκι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών τώρα συνέταξε τη λίστα με τους 730.000 οδηγούς που εξακολουθούν να
κυκλοφορούν με το όχημά τους χωρίς να έχουν πληρώσει ασφάλεια.
Από τους 730.000 περίπου οι 100.000 δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη κάτι που προκαλεί καθυστερήσεις και στα επόμενα βήματα που είναι η αποστολή ειδοποιητηρίων για την ασφάλιση των οχημάτων μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών. Αν παραλάβετε την επιστολή και δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι το αυτοκίνητό σας έχει ήδη ασφαλιστεί, θα αρχίσουν οι συνέπειες καθώς, σε αυτό το στάδιο, εκτός από την ασφάλιση θα πρέπει να πληρώσετε και παράβολο 250 ευρώ υπέρ του δημοσίου.
Πάντως, επειδή υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, το υπουργείο Οικονομικών λέει να εκμεταλλευτεί το όλο θέμα και πολιτικά. Πώς; Θα ταχυδρομήσει τα ειδοποιητήρια στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Δηλαδή μετά τις εκλογές του Μαίου. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ανασφάλιστο αυτοκίνητο για το οποίο δεν έχετε καταθέσει τις πινακίδες, οφείλετε να προετοιμαστείτε. Τα πρόστιμα με τα οποία απειλήστε αλλά και οι συνέπειες είναι πολλές, αναφέρει το fpress.gr.
Αφαίρεση του διπλώματος, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες
Αν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια αφαιρούνται επί τόπου για δύο χρόνια (ή τρία χρόνια σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή). Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.
Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της αστυνομίας. Διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, στα πεντακόσια 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και στα 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή, αν δεν πληρωθεί από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί από την αστυνομία, η οφειλή θα μεταφέρεται στην εφορία προκειμένου να «φορτωθεί» στον ΑΦΜ του οδηγού.