Εχινάκεια: θεραπευτικό φυτό με πανέμορφο χρώμα

Η Εχινάκεια είναι μία πραγματική ήρωας. Δεν έχει σημασία αν βρέχει, έχει
καταιγίδα ή λιακάδα-αυτό το σύνθετο λουλούδι διώχνει μακριά άλλα λουλούδια στον κήπο εξαιτίας του υπέροχου άνθους της. Με τα μεγάλα πολύχρωμα πέταλά της, τραβά την προσοχή και, πέρα από αυτό, δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η προέλευση της Εχινάκειας είναι η Βόρειος Αμερική. Η λατινική λέξη «εχινάκεια» προέρχεται από το αρχαιοελληνικό έχινος, που σημαίνει σκαντζόχοιρος. Αυτό περιγράφει την ομοιότητα μεταξύ του αγκαθωτού άνθους και του σκαντζόχοιρου.

Λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων, η Εχινάκεια είναι αρκετά διαδεδομένη. Οι ιθαγενείς της Αμερικής μάσαγαν τις ρίζες του φυτού αυτού για να ανακουφίζουν τον πονόλαιμο και πονόδοντο. Σήμερα, σχεδόν σε κάθε φαρμακευτικό είδος, μπορείς να βρεις προϊόντα που περιέχουν απόσταγμα του φυτού αυτού. Η Εχινάκεια χρησιμοποιείται για κρυολόγημα, πυρετό και αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις για δερματικές παθήσεις ή λεμφικές λοιμώξεις. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της δεν έχουν επιστημονικά αποδειχθεί, ωστόσο η Εχινάκεια είναι ένα διαδεδομένο φάρμακο.

Εντωμεταξύ η Εχινάκεια έχει καθιερωθεί στους Ευρωπαϊκούς κήπους. Παρ’όλο που η ποικιλία της δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτής της Βόρειας Αμερικής, τα λουλούδια της ανθίζουν σε μεγάλο βαθμό. Πραγματικά είναι συνεχώς ανθισμένα από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, πράγμα που μας επιτρέπει να τα χαιρόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει τρεις ποικιλίες: Η μωβ Εχινάκεια, η ωχρή, και αυτή με τα λεπτά φύλλα. Αυτά τα φυτά είναι πραγματικά λάτρεις του ηλίου. Αντέχουν τη ζέστη και τις ξηρές περιόδους του καλοκαιριού, χωρίς κανένα πρόβλημα εξαιτίας της εξοικίωσής τους με ζέστη και ήλιο. Επιπλέον δεν απαιτούν ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν. Είναι απλώς αρκετό, το έδαφος να είναι θρεπτικό και διαπερατό. Προκειμένου να διατηρείται το σχήμα του λουλουδιού, προτείνουμε να κόβονται συχνά τα μαραμένα άνθη.

Η Εχινάκεια δε είναι μόνο σε εμάς αγαπητή για τα άνθη της, αλλά και στις πεταλούδες και μέλισσες. Όταν η εποχή της άνθισης τελειώσει, να μην αφαιρείτε τα «σκαντζοχοιρο-άνθη» που περιέχουν τους σπόρους. Είναι πολύ ωραία και για διακόσμηση κατά τις χειμερινές περιόδους.
Πηγή: http://www.gardena.com