Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα οι αναγνώστες του Guardian

«Εχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνι; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα;». Αυτό ήταν το
ερώτημα δημοσκόπησης της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Το 88% των επισκεπτών του ιστότοπου της εφημερίδας τάχθηκε υπέρ της επιστροφής, σε αντίθεση με το 12% που επιθυμεί την παραμονή τους στη Βρετανία.

Αφορμή για την ερώτηση του Guardian ήταν οι δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος μέσα σε τρεις ημέρες  τάχθηκε δύο φορές - και μάλιστα η μια από αυτές ήταν στο Λονδίνο - δημόσια υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

«Εχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε το αίτημα της επιστροφής στην Ελλάδα. Ισως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία»), είχε πει ο Τζορτζ Κλούνι το περασμένο Σάββατο από το Βερολίνο.

Τρεις ημέρες αργότερα, την Τρίτη, επανήλθε στο θέμα, και μάλιστα από το Λονδίνο, ζητώντας να αρχίσει «μια ανοικτή συζήτηση» για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον λόρδο Ελγιν πριν από 200 χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Κλούνι σημείωσε ότι τόσο το Βατικανό όσο και το Μουσείο Γκετί έχουν επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδας που κατείχαν.

Ο Τζορτζ Κλούνι έθεσε το ερώτημα «κατά πόσον τα κομμάτια ενός έργου τέχνης πρέπει να ενώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που κοιτάς και σκέφτεσαι ότι ίσως είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να γίνει». (τανεα)