Ποιες τρoφές περιέχουν τα βλαβερά τρανς λιπαρά;

Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί συχνά τα τρανς λιπαρά, καθώς παρέχουν μεγαλύτερη
διάρκεια ζωής στα προϊόντα και παράλληλα καλύτερη υφή.
Και αν και πολλοί κατασκευαστές τροφίμων έχουν ήδη αρχίσει να τροποποιούν τον τρόπο παρασκευής των προϊόντων τους χρησιμοποιώντας άλλες τεχνικές και όχι την υδρογόνωση, που παράγει βλαβερά λιπαρά, οι τροφές με τρανς λιπαρά εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλά ακόμη τρόφιμα.
Δείτε σε ποια...
Οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο
Tα τρανς λιπαρά δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο.
Μπορείτε να ρωτάτε σε τι λάδι τηγανίζονται οι τροφές που παραγγέλνετε, αλλά ακόμη και αν η απάντηση είναι «φυτικό έλαιο», μπορεί να είναι υδρογονωμένα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε την κατανάλωση των τηγανητών και των επεξεργασμένων τροφών.
Πίτες και τυροπιτοειδή
Τα ψητά προϊόντα του εμπορίου, είναι γνωστό πως περιέχουν τρανς λιπαρά, αλλά πολλές μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων έχουν αφαιρέσει τα υδρογονωμένα έλαια από τέτοια προϊόντα. Μπορείτε ακόμα να βρείτε τρανς λιπαρά και σε τρόφιμα του super market. Πολλά κατεψυγμένα φρούτα και πίτες, έχουν 2-5 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα.
Αναζητήστε και προτιμήστε τα προϊόντα που δεν έχουν υδρογονωμένα έλαια στον κατάλογο των συστατικών τους.
Μαργαρίνη
Η μαργαρίνη θεωρούνταν μέχρι πριν λίγο καιρό μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση του βουτύρου, επειδή παράγεται από φυτικά έλαια αντί για ζωικά. Αλλά για τη διατήρηση της στερεής μορφής της, πολλές μάρκες στηρίζονται στα υδρογονωμένα έλαια που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά ή/και κορεσμένα λιπαρά.
Επιλέξτε τις ποικιλίες μειωμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.
Μπισκότα
Πολλές βιομηχανίες τροφίμων, προσφέρουν πλέον μπισκότα με μηδέν γραμμάρια τρανς λιπαρών ανά μερίδα. Υπάρχουν όμως ακόμη μερικά προϊόντα που έχουν τρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια. Σε κάθε περίπτωση ελέγξτε πάντα τις ετικέτες.
Σάντουιτς και ντόνατς
Τα συσκευασμένα ντόνατς και τα έτοιμα σάντουιτς του εμπορίου, συχνά περιέχουν τρανς λιπαρά, αν και πολλές μάρκες έχουν μειώσει ή εξαλείψει την περιεκτικότητα σε αυτά.
Παγωμένα και κρεμώδη ποτά
Σε μερικά μαγαζιά, ενώ μπορείτε να βρείτε προϊόντα με μειωμένα ή καθόλου τρανς λιπαρά, μπορεί να υπάρχουν άλλα, που δεν περιμένατε να έχουν επίσης τρανς λιπαρά.
Αν π.χ. σε ένα καφέ μπορείτε να βρείτε φρέσκα ντόνατς ή σάντουιτς χωρίς τρανς λιπαρά, αυτό δε σημαίνει ότι και για τα ποτά θα ισχύει το ίδιο. Κρεμώδεις καφέδες, smoothies και ζεστά ροφήματα, μπορεί να περιέχουν αρκετές ποσότητες τέτοιων λιπαρών, όπως βέβαια και τα παγωτά.
Σε γενικές γραμμές, σας συστήνουμε να μειώσετε την πρόσληψη των τρανς λιπαρών εξετάζοντας, τους πίνακες των συστατικών, που αναγράφονται στα συσκευασμένα τρόφιμα, αποφεύγοντας αυτές που περιέχουν υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη, καθώς και τις τηγανισμένες, με φυτικό λίπος, τροφές, όπως είναι για παράδειγμα οι περισσότερες πατάτες τύπου fast food.
(clickatlife)

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Οι οργανωμένοι του Πανσερραϊκού επαίνεσαν τον παίκτη της Καβάλας που έδινε για πτυχίο

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων