Απτόητη η Ρωσία συνεχίζει, παρά τις απειλές ΗΠΑ και ΕΕ.

Μέχρι τώρα η Μόσχα δεν φαίνεται να... καταλαβαίνει από κυρώσεις, καθώς δείχνει να αδιαφορεί για τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίζει την επιθετική της πολιτική στην Κριμαία. 

Μάλιστα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ...
με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, τον προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει ο Λευκός Οίκος θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» για τις ΗΠΑ.

Το πρώτο που ζήτησε η Δύση από τη Μόσχα είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ουκρανικές αρχές. Κάτι τέτοιο η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά και μάλιστα το επανέλαβε χθες εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «αναξιόπιστους», αναφερόμενος σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

Δεύτερον, η Ρωσία, για να αποφύγει τις κυρώσεις, θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Το Κρεμλίνο δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει πίσω τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου. Χθες, ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν ουκρανική βάση εκτόξευσης πυραύλων στη χερσόνησο. 

Τρίτον, ο ρωσικός στρατός έχει κληθεί να επιτρέψει στους διεθνείς στρατιωτικούς παρατηρητές να περάσουν στην Κριμαία. Όσες φορές έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στη χερσόνησο, οι παρατηρητές έχουν απωθηθεί από ενόπλους. 

Τέλος, οι δυτικές δυνάμεις ζητούν από τη Ρωσία να ακυρωθεί το δημοψήφισμα για την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Χθες διέρρευσε το ψηφοδέλτιο, ενώ οι επικεφαλής των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που από το δημοψήφισμα προκύψει η προσχώρηση στη χώρα τους, τότε η Κριμαία θα αντιμετωπιστεί ως ισότιμο μέλος της Ρωσίας. 

«Απειλεί» η Gazprom 

Την ίδια ώρα, η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom «απειλεί» την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις εξαγωγές, εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών, ύψους 1,89 δισ. δολαρίων. 

«Χθες 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Gazprom δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Πηγή:  real.gr