ΓΣΕΕ: Στο 1984 γύρισαν οι μισθοί των εργαζομένων

Στην εποχή του 1984, με βάση την αγοραστική τους δύναμη, γύρισαν
μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι έχασαν 43 δισ. ευρώ από τον πραγματικό τους μισθό από το 2010 έως και φέτος. Παράλληλα οι αποδοχές μειώθηκαν από 10% έως 50%, κυρίως μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, την τελευταία τριετία.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η νέα ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση υψηλή θα διατηρηθεί η ανεργία για πολλά χρόνια ακόμη (το 2020 θα κυμαίνεται 22%-23%). Σύμφωνα με τον Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ που συντόνισε την εκπόνηση της μελέτης, «όσο συνεχίζονται οι ασκούμενες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της ανεργίας θα συνεχιστεί και το αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία».
Στην έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα «άμεσης παράκαμψης της νεοφιλελεύθερης πορείας με ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς».
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μπορεί να αυξηθεί και να μειωθεί η ανεργία εάν σε βραχυχρόνια διάρκεια μειωθούν οι τιμές των εγχώριων προϊόντων και αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Οσον αφορά την ανεργία, για το 2014 η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (λιγότεροι περίπου 80.000 άνεργοι), η οποία όμως κατά κύριο λόγο οφείλεται όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά στη μείωση του εργατικού δυναμικού και στην προσωρινή και επιδοτούμενη απασχόληση. Η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22%-23% του εργατικού δυναμικού (1.150.000 άτομα) με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την ελληνική οικονομία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Δυσμενείς εξελίξεις προβλέπονται επίσης στη ρευστότητα και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος οι οποίες σηματοδοτούν την «ώρα μηδέν» για το Ασφαλιστικό.
Το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών του συστήματος είναι το 2016, γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού.
(tanea)