ΜΜΕ: Η μαύρη τρύπα των 25 δισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ο εφιάλτης των 879 δισ NPLs.

Για μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, προειδοποιώντας ακόμη και για τον κίνδυνο κατάρρευσης ορισμένων εξ αυτών, κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε για τις 130 ισχυρότερες ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ.

Τ
α διεθνή μέσα εστιάζουν στις 25 ευρωπαϊκές τράπεζες που απέτυχαν
στη δοκιμασία των stress tests, ενώ εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τον υψηλό αριθμό - εννέα συγκεκριμένα - των ιταλικών τραπεζών που δεν πέρασαν.

"Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές, EKT και EBA, ανακάλυψαν μαύρη τρύπα ύψους 25 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική Guardian, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ταυτόχρονα κάνει ειδική αναφορά στον μεγαλύτερο ηττημένο της δοκιμασίας, την Ιταλία, αφού συνολικά 9 ιταλικές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests.

"Όσες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατορθώσουν να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση το προσεχές διάστημα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας και την απειλή του λουκέτο", σημειώνει από την πλευρά του το BBC, προσθέτοντας πως μεταξύ των 25 τραπεζών που απέτυχαν στη δοκιμασία των stress tests, δεν συμπεριλαμβάνεται καμία βρετανική τράπεζα.

"Η αποτυχία 25 ευρωπαϊκών τραπεζών και ο μεγάλος χαμένος η Ιταλία", αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη κεφαλαιακή τρύπα εντοπίζεται στην Ιταλία, ενώ σπεύδει να διευκρινίσει πως καμία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν απέτυχε.

Η δοκιμασία των stress tests είχε στόχο να κλείσει την πόρτα της σφοδρής χρηματοπιστωτικής αναταραχής που πλήττει εδώ και πέντε χρόνια την Ευρωζώνη.

"Μέσω των stress tests, η ΕΚΤ διαπίστωσε την εξής πραγματικότητα: Καμία ευρωπαϊκή τράπεζα δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν της την ανάγκη περιορισμού των τοξικών assets. Για τον λόγο αυτό, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να διαθέτει πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 879 δισ. ευρώ", προειδοποιεί το CNBC, ρίχνοντας φως σε μια άλλη βασική παράμετρο της δοκιμασίας της ΕΚΤ.

"Μπορεί 25 ευρωπαϊκές τράπεζες να απέτυχαν στα stress tests, ωστόσο αυτό που προκύπτει είναι ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν είναι υψηλές", σχολιάζει το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, σχεδόν μια στις πέντε κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν κατόρθωσε να περάσει με επιτυχία τη διαδικασία.

Το Reuters εντοπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα στις τράπεζες της Ιταλίας, της Κύπρου και της Ελλάδας.

"Ο αριθμός των τραπεζών που απέτυχαν αποδείχθηκε μεγαλύτερος από τις προβλέψεις επενδυτών και αναλυτών", σημειώνει από την πλευρά της η Wall Street Journal.

Στους νικητές και τους ηττημένους της κορυφαίας τραπεζικής δοκιμασίας αναφέρεται το CNN, διαμηνύοντας πως αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν ακόμη να βιώνουν τις επιπτώσεις της κρίσης.

"Από τις 25 ευρωπαϊκές τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ιταλία", προειδοποιούν στο ίδιο μήκος κύματος, Spiegel και Associated Press.
Πηγή: bankingnews.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Η επισιτιστική κρίση είναι ήδη εδώ...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

Ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια με ένα πενθήμερο γεμάτο «πράσινο» σινεμά.Από την Τετάρτη 15 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου

Αδιανόητο: Φοιτήτρια πήγε να καταγγείλει βιασμό, την έδιωξαν και κατέληξε... ξυλοκοπημένη και... κατηγορούμενη

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων