7,5 μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα 7,5 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας νέα δημοσκόπηση του
Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, η οποία καταγράφει και τη δεξαμενή από την οποία αντλούν ψηφοφόρους τα δύο κόμματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Καθημερινή», ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 27,5% έναντι της ΝΔ (20%), με τρίτο κόμμα το Ποτάμι (7,5%), ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή (6,5%), το ΚΚΕ (5,5%), η Ελιά (4%), οι ΑΝΕΛ (2,5%) και η ΔΗΜΑΡ (0,5%). Στην προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σεπτέμβριο, η διαφοράανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα ήταν 6 μονάδες.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Νίκου Μαραντζίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκε σε δύο περιόδους. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προηγηθεί με 4 ποσοστιαίες μονάδες περίπου της ΝΔ, διαφορά που καταγράφηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου. Πρέπει να σημειωθεί πως η διαφορά αυτή δεν δημιουργήθηκε μέσα στην προεκλογική περίοδο, αλλά είχε ουσιαστικά παγιωθεί από τα μέσα της άνοιξης. Και στις αρχές του φθινοπώρου, όταν παράγοντες όπως ο ΕΝΦΙΑ αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης είχαν αρνητική επίπτωση στην εκλογική επιρροή της ΝΔ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική δεξαμενή ψήφων είναι ο χώρος των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, καθώς εισπράττει το 30% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, το 13% των ψηφοφόρων της Χ.Α. και το 12% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ του Ιουνίου 2012. Φαίνεται πως το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο λειτουργεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εισπράττει και την ψήφο των απογοητευμένων ή θυμωμένων ψηφοφόρων των δύο κομμάτων της κυβέρνησης.
Περίπου το 10% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 2012, δηλαδή το 3% του εκλογικού σώματος, μετακινείται απευθείας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή η μετακίνηση ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό και το άνοιγμα της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων. Σημαντικές επίσης μετατοπίσεις παρατηρούνται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καθώς δύο στους δέκα ψηφοφόρους του κόμματος του Ιουνίου 2012 δηλώνουν σήμερα πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. http://olympia.gr/

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κ. Σισμανίδης: Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη...

Φτιάξτε σπιτική μαγιονέζα εύκολα και γρήγορα

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ Ερχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε σπίτια

Κιμαδόπιτα με χωριάτικο φύλλο

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων