Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

WSJ: Η Ελλάδα χρεώνει τους πολίτες για να ξεπλύνει τις τραπεζες!

Τωρα το ανακάλυψαν και αυτοι… WSJ: Η ΕΚΤ θα πρέπει να
σταματήσει τα παιχνίδια με τις τράπεζες του Νότου
Αν η ευρωζώνη πήρε το μάθημα της από τη κρίση χρέους αυτό θα ήταν ο διαχωρισμός της «καταραμένης» σχέσης μεταξύ των τραπεζών και των κυβερνήσεων. Προφανώς πολλοί δεν το κατάλαβαν αυτό.
Οι πορτογαλικές και ελληνικές κυβερνήσεις έχουν εφεύρει άλλη σχέση, όπου υπόσχονται να συνεισφέρουν κεφάλαια στις τράπεζες αν αυτό χρειαστεί.
Αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα όσο και τους επενδυτές, οι οποίοι πασχίζουν να πιστέψουν ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν καθαρίσει πραγματικά.
Το θέμα είναι η μεταχείριση του αναβαλλόμενου φόρου σε φορολογική απαίτηση.
Οι νέοι κανόνες της Βασιλείας 3, λένε ξεκάθαρα ότι τα στοιχεία που προέρχονται από αναβαλλόμενους φόρους δεν μπορούν να μεταχειριστούν ως κεφάλαια. Στην Ευρώπη, οι τράπεζες θα πρέπει σταδιακά να απεμπλακούν από τέτοια στοιχεία, ώστε μέχρι το 2019 να μην αποτελούν μέρος του πυρήνα των κεφαλαίων τους.
Για τις τράπεζες οι οποίες υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης, κάτι τέτοιο αποτελεί πρόβλημα.
Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχία καθώς η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και τώρα η Ελλάδα, βρήκαν άλλο «πονηρό» σχέδιο.
Με λίγο νομοθετικό σχεδιασμό οι κυβερνήσεις των άνω χωρών πέρασαν ρυθμίσεις να μετατρέψουν τον αναβαλλόμενο φόρο σε φορολογική απαίτηση. Η διαφορά είναι ότι μία τράπεζα θα πρέπει να είναι κερδοφόρα για να απαιτήσει κάτι τέτοιο.
Αλλά με τη μετατροπή σε φορολογική απαίτηση, η τράπεζα θα μπορεί να απαιτήσει είτε μία έκπτωση στο φόρο σε περίοδο κερδοφορίας ή θα πιστωθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση σε περίοδο ζημιογόνα.
Το καλύτερο από όλα είναι ότι η φορολογικές πιστώσεις εξακολουθούν να μετράνε ως κεφάλαιο βάση των κανόνων. Η Ισπανία προχώρησε στη ρύθμιση αυτή πριν από ένα χρόνο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα πέρασαν το νομοσχέδιο αυτό πρόσφατα λίγο πριν από τα τραπεζικά stress tests της ΕΚΤ.
Στην Ελλάδα, ο νόμος λέει ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις πιστώσεις πληρώνοντας τις τράπεζες με νέα κρατικά ομόλογα. Αυτό όμως αφήνει τους φορολογούμενους πολίτες αντιμέτωπους με ένα νέο χρέος στο όνομα τους, σε περίπτωση τραπεζικών μπελάδων.
Για την Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα χάνοντας τις φορολογικές τους απαιτήσει μεταφράζεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα στα ίδια κεφάλαια τους, σύμφωνα με τη Citigroup.
Η μετατροπή σε φορολογική απαίτηση κλείνει την τρύπα αυτή. Για την Τρ. Πειραιώς τα στοιχεία αυτά αναλογούν σε 3,6% στα κεφάλαια της και για τη Eurobank 6%.
Η ΕΚΤ δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει κυβερνητικές νομοθετήσεις. Παρόλα αυτά, στο καινούριο της ρόλο ως επιβλέπων όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, θα μπορούσε να διαφοροποιήσει αυτές τις κυβερνητικές υποσχέσεις ως «μη κεφάλαιο».http://olympia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Έξι εκατομμυρίων ετών τα «ανθρώπινα» ίχνη στην Κρήτη;

Αρχαιότερο κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος φαίνεται να είναι το πιο παλιό, καταγεγραμμένο ανθρωπόμορφο αποτύπωμα.

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας νιαουρίζει τη νύχτα

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε;

Τυρί φέτα – Προβληματισμός για τα κρούσματα νοθείας

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται το πλέον εμβληματικό ελληνικό προϊόν, η φέτα. Τα κρούσματα νοθείας που «είδαν το φως της δημοσιότητας» τους τελευταίους μήνες με διακίνηση προϊόντων –

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Με τη σάτιρα τα βάζει το ΕΣΡ...

Μετά το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», για εκπομπή του 2016 που αφορούσε τον Σόιμπλε το Ραδιοτηλεοπτικό έβαλε στο στόχαστρο την «Ελληνοφρένεια».....