Απίστευτο: Έρχεται το αντηλιακό που... θα τρώγεται!

Γιατί ορισμένα ζώα δεν χρειάζονται αντηλιακό; Απλώς, φτιάχνουν...
δικό τους! Ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλά είδη αμφιβίων, ερπετών, πουλιών και ψαριών παράγουν στον οργανισμό τους μια ουσία που εκτός των άλλων παρέχει και προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Στο μέλλον, η εναλλακτική λύση στις κρέμες που παρέχουν προστασία έναντι της επικίνδυνης ακτινοβολίας UV-B ίσως να... τρώγεται! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον (OSU) ανακάλυψαν μια ουσία με την ονομασία gadusol την οποία παράγουν πολλά είδη του ζωϊκού βασιλείου και όπως λένε, δεν αποκλείεται μια μέρα οι άνθρωποι να προσλαμβάνουν συστημική αντηλιακή προστασία μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής.
Όπως αναφέρουν στο περιοδικό eLife, η φυσική ικανότητα παραγωγής της συγκεκριμένης ουσίας ενδεχομένως βασίζεται σε κάποιο προϊστορικό εξελικτικό γενετικό μηχανισμό ηλικίας εκατομμυρίων ετών –ο αμερικανικός αλιγάτορας είναι ένα από τα ζώα που την έχουν και είναι γνωστό ότι ως είδος... τα έχει τα χρονάκια του. Το γονίδιο που παρέχει την δυνατότητα αυτή είναι παρόμοιο με ένα που βρέθηκε σε φύκια και μέσω αυτών θα πρέπει να πέρασε στα σπονδυλωτά, εκτιμούν.
Οι άνθρωποι και τα θηλαστικά δεν μπορούν να παράγουν gadusol, ωστόσο οι ερευνητές του Oregon State University βρήκαν έναν τρόπο να φτιάξουν την ίδια ουσία σε μεγάλη ποσότητα, χρησιμοποιώντας μαγιά. Περαιτέρω έρευνα, υποστηρίζουν, ενδεχομένως να οδηγήσει στην χρήση της ως βασικό συστατικό αντηλιακών προϊόντων, καλλυντικών ή φαρμακευτικών σκευασμάτων.
iatropedia

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων