ΑΛ. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΣΤΗΝ "ΑΓΟΡΑ" Δεν θα είναι μνημόνιο, αλλά συμφωνία στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής

«Η συμφωνία που επιδιώκουμε είναι ενιαία. Δεν αφορά την εκταμίευση μιας δόσης αλλά ένα
νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στη συνέντευξη, ο κ. Φλαμπουράρης εκφράζει την εκτίμηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία. «Δεν συμφέρει κανέναν να μην υπάρξει η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση» γιατί «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα ενέτεινε διεθνώς την οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει βέβαιος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν επίγνωση της ιστορικής σημασίας του αγώνα που δίνει η κυβέρνηση.
Ως προς τις διαπραγματεύσεις και το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι «5η αξιολόγηση δεν υπάρχει, διότι αυτή αφορούσε το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Το πρόγραμμα εκείνο καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές στις 25 Γενάρη» και σημειώνει για τη συμφωνία ότι κορμός της δεν θα είναι το μνημόνιο σκληρής λιτότητας Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με τη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση και που το πλαίσιό του έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός με σαφήνεια (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες). Αναφέρεται επίσης και σε παρεμβάσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει διότι τις θεωρεί αναγκαίες, όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η άρνηση των ομαδικών απολύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Ο κ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει όμως και την αναγκαιότητα παρεμβάσεων που θα μεταθέτουν το φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα και τον μεγάλο πλούτο, όπως είναι, για παράδειγμα, νέες αντικειμενικές αξίες, κατάργηση ΕΝΦΙΑ εισαγωγή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μικρός ΦΠΑ για τρόφιμα κ.λπ.
Η συνοχή
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζει εύλογο να υπάρχουν διαφωνίες για επιμέρους στοιχεία της διαπραγμάτευσης και της επιχειρούμενης συμφωνίας. «Όλοι θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιες διαφωνίες. Ωστόσο, υπογραμμίζω ότι όσον αφορά στη στρατηγική και τους στόχους της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφωνίες. Επιπλέον είμαι βέβαιος ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν πλήρη επίγνωση για την ιστορική σημασία του αγώνα που δίνει η νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επικρατήσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη αξίες και πρακτικές αλληλεγγύης, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Επομένως, θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα διαρροών στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων» σημειώνει ο κ. Φλαμπουράρης και τονίζει: «Ως κυβέρνηση πρέπει να καλέσουμε τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν με την ψήφο τους τη νέα συμφωνία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα σημάνει μια νέα περίοδο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας».
Το δημοψήφισμα
Στην ερώτηση αν ένα δημοψήφισμα θα διευκόλυνε τους υπουργούς και βουλευτές που διαφωνούν να στηρίξουν τη συμφωνία, ο υπουργός Επικρατείας υπογραμμίζει ότι το δημοψήφισμα ούτε θα διευκολύνει ούτε θα δυσκολέψει τους υπουργούς και τους βουλευτές. Είναι απαραίτητο για λόγους δημοκρατικής τάξεως σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις, είτε καταλήξουν σε αδιέξοδο είτε καταλήξουν σε κάτι ασύμβατο προς τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη. «Με ένα τέτοιο δημοψήφισμα, όλοι μας, κυβέρνηση, κόμματα, πολίτες θα εξασκήσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα, αν όχι υποχρέωση, να επανατοποθετηθούμε δημόσια και να αποφασίσουμε συλλογικά με βάση τα νέα δεδομένα», τονίζει ο Αλέκος Φλαμπουράρης ενώ ερωτηθείς αν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών απαντά: «Αυτό δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει να πράττει το καλύτερο δυνατό, ώστε ως χώρα να μπορέσουμε να αποφασίσουμε συλλογικά και δημοκρατικά για το μέλλον το δικό μας και της υπόλοιπης Ευρώπης».

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων