Η λίστα με τις περικοπές σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους για το 2016

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Με νέες περικοπές συντάξεων και ανατροπές στον προγραμματισμό
ζωής θα υποχρεωθούν να «πληρώσουν» τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 για το «νέο Ασφαλιστικό», οι συνταξιούχοι (πλην των «χαμηλοσυνταξιούχων») και όσοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βγουν «άμεσα» στη σύνταξη.
Σε αυτό το ύψος φτάνει ο... πρώτος «λογαριασμός» των μέτρων που έχει αποφασιστεί να ληφθούν (συμπεριλαμβανομένου του «μπλόκου» στις συνταξιοδοτήσεις πριν από τα 62 και τα 67 έτη). Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται και πρόσθετα μέτρα, αν οι δανειστές επιμείνουν να «καλυφθεί» πλήρως το ταμειακό έλλειμμα των 2,123 δισ. ευρώ που θα έχουν το 2016 τα ταμεία κύριας ασφάλισης παρά την εξοικονόμηση του 1,7δισ. ευρώ.
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Η λίστα με τις περικοπές σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους για το 2016
Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος -και το οποίο σκοπεύει να θέσει από τις 15 Οκτωβρίου, μετά την έκδοση του πορίσματος των «σοφών», σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και σε διάλογο με τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς- προβλέπει την εξοικονόμηση δαπανών μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού (με όποιο «μοντέλο», το σουηδικό ή άλλο, προκριθεί) και την επανομοθέτηση νέας κλίμακας παρακράτησης εισφορών από τις θεωρούμενες «υψηλές» συντάξεις. Ως όριο έχει οριστεί το μηνιαίο εισόδημα των 1.000 ευρώ από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων (περίπου το 30%) έχει «σηκώσει», ήδη, δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Το ενδεχόμενο να κληθούν να πληρώσουν και όσοι λαμβάνουν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ είναι στο... τραπέζι, αλλά, όπως λένε κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου, επιδιώκεται να αποκλειστεί καθώς «και αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων έχει επιβαρυνθεί από την αύξηση των εισφορών ασθενείας που ισχύει από την 1η Ιουλίου» (προβλέπονται έσοδα 741,4 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2016). Αλλα σενάρια που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο προβλέπουν, τον επανυπολογισμό όσων συντάξεων έχουν εκδοθεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (όπως σε ΔΕΚΟ - τράπεζες) και την επιβολή νέου πλαφόν για το ανώτατο ύψος του εισοδήματος από συντάξεις, ακόμη και χηρείας (π.χ. χήρα συνταξιούχος που έχει ίδιο δικαίωμα σε μια κύρια και μια επικουρική, μπορεί να λαμβάνει άλλες τρεις συντάξεις, αν ο σύζυγος ήταν ασφαλισμένος στο Δημόσιο). Το πλαφόν των 2. 774 ευρώ τον μήνα στα ειδικά ταμεία, των 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και των 3.360 ευρώ για τις διπλές συντάξεις θεωρούνται υπερβολικά με βάση τα νέα δεδομένα.
Η λίστα με τις περικοπές σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους για το 2016
ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (που ενσωματώνει τους δημοσιονομικούς στόχους του 3ου Μνημονίου σε ό,τι αφορά την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης):
Από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα εξοικονομηθούν συνολικά τα 741,6 εκατ. ευρώ από το 1,7 δισ. ευρώ (483,5 εκατ. ευρώ από τα ταμεία και 258,1 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο). Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι θα περιλαμβάνει περικοπές, αφού η αλλαγή του μοντέλου του Ασφαλιστικού, δηλαδή η απονομή χαμηλότερων νέων συντάξεων, δεν μπορεί να δώσει το συγκεκριμένο δημοσιονομικό όφελος μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον 86,9 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από το νέο «ψαλίδι» (μείωση έως 10%) που θα «μπει» στα εφάπαξ.
Από το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή από την αύξηση των ηλικιακών ορίων και των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τους «παλαιούς» (ακόμη και πριν από το ‘83) ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν «κλειδώσει» δικαίωμα εξόδου με 35ετία (θα αυξηθεί στα 40 έτη), προβλέπονται 54,2 εκατ. ευρώ. Τα Ταμεία θα εξοικονομήσουν επιπλέον 77,9 εκατ. ευρώ, καθώς δεν θα πληρώσουν νέα εφάπαξ μετά τη χρονική μετάθεση της συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων που δεν έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.
Από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή του ν. 3863/10 που προβλέπει ένα ποσοστό βασικής + αναλογική σύνταξη με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον χρόνο ασφάλισης μετά το 2010) και τη χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού έως τα 67, το όφελος των Ταμείων θα είναι 25,5 εκατ. ευρώ. Οι συγκεκριμένες περικοπές είναι, πάντως, άγνωστο αν θα ισχύσουν με το νέο Ασφαλιστικό που θα νομοθετηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Παρά τις παραπάνω παρεμβάσεις, το ταμειακό έλλειμμα στα Ταμεία κύριας ασφάλισης προβλέπεται να... αυξηθεί το 2016 (λόγω της αναμενόμενης παράτασης της ύφεσης, των μειώσεων στους μισθούς και της αύξησης της ανεργίας) κατά 934 εκατ. ευρώ. Και να φτάσει στα 2,123 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται ούτε το έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία (380 εκατ. ευρώ) ούτε τα «κρυφά» χρέη των 5,2 δισ. ευρώ που έχουν τα Ταμεία από απλήρωτες συντάξεις και δαπάνες υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ.
ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ
Το νέο Ασφαλιστικό θα τεθεί σε εφαρμογή με δεδομένη την ήδη νομοθετημένη κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 62 έτη (για μειωμένη ή πλήρη με 40 έτη ασφάλισης) και τα 67.
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα εκδώσει όλες τις σχετικές εγκυκλίους προβλέποντας ταυτόχρονα την επιβολή της νέας πρόσθετης ποινής (μείωση 10%) επιπλέον του 6% κατ’ έτος που ισχύει για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται πρόωρα. http://www.imerisia.gr/