Η μεγάλη απάτη: Πληρώνουμε φάρμακα με «καπέλο» έως 746%



Της Ελένης Πετροπούλου
Με «καπέλο» έως και 746% εξακολουθούν να πληρώνουν οι Έλληνες «φθηνά» φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους. Μάλιστα οι ..
Έλληνες βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για φάρμακα «made in Greece».
Πρόκειται για γενόσημα, για τα οποία τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις -ακόμη και η σημερινή- επιδιώκουν αύξηση της χρήσης τους με επιχείρημα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης! Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία αποτελούν το δυνατό προϊόν της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, παραμένουν υψηλές, ακυρώνοντας ουσιαστικά όλα τα κυβερνητικά μέτρα για εξορθολογισμό της δαπάνης.
Σύμφωνα με τη σύγκριση τιμών σε οκτώ γενόσημα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας και κατανάλωσης που διενήργησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γενικός οικογενειακός γιατρός, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Λουντ Σουηδίας και εργαζόμενος ως γιατρός στη σκανδιναβική χώρα, Αργύρης Αργυρίου (και δημοσιεύεται στο Forum της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας www.pfy.gr/forum), οι διαφορές στις τιμές των γενοσήμων μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας είναι ιλιγγιώδεις!
Η μεγάλη απάτη: Πληρώνουμε φάρμακα με «καπέλο» έως 746%
Ο επιστήμονας έλαβε τις τιμές για τα σουηδικά φάρμακα από την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας www.fass.se και για τα ελληνικά φάρμακα από την ιδιωτική βάση δεδομένων φαρμάκων και τιμών www.galinos.gr. Οι τιμές συγκεντρώθηκαν την 24η Σεπτεμβρίου 2015 και ο ειδικός έκανε τη μετατροπή των κορονών σε ευρώ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «επέλεξα μερικά από τα πιο χρήσιμα και δημοφιλή φάρμακα στη Γενική Ιατρική και στις δύο χώρες». Στις 24 Σεπτεμβρίου η ισοτιμία του νομίσματος ήταν 100 σουηδικές Κορώνες (SEK) = 10,60 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τα φάρμακα για χρόνιες ασθένειες, όπως τα υπό εξέταση φάρμακα, η συσκευασία είναι συνήθως 28 ή 30 δισκία / κουτί στην Ελλάδα, ενώ στη Σουηδία η συσκευασία είναι συνήθως 98 ή 100 δισκία / κουτί. Ειδικότερα:
Από τη σύγκριση δύο δημοφιλών γενοσήμων με τη δραστική ουσία ομεπραζόλη (χορηγείται για τη γαστροπροστασία), προκύπτει ότι το γενόσημο ομεπραζόλης κοστίζει 658% πιο ακριβά στην Ελλάδα σε σχέση με γενόσημο της ίδιας δραστικής ουσίας στη Σουηδία. Η συσκευασία των 100 δισκίων στη Σουηδία κοστίζει 5,67 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα το γενόσημο ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κοστίζει 12,20 ευρώ με 28 δισκία.
Το γενόσημο με δραστική ουσία τη σιμβαστατίνη (μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα), στην Σουηδία κοστίζει 6,67 ευρώ (40 mg Χ 100) και στην Ελλάδα 16,94 ευρώ η συσκευασία των 40 mg Χ 30, δηλαδή ή χώρα μας είναι ακριβότερη κατά 746%!
Ένα άλλο γενόσημο με ατορβαστατίνη (μειώνει επίσης τη χοληστερίνη στο αίμα) κοστίζει στη Σουηδία 7,73 ευρώ στη συσκευασία των 100 χαπιών, ενώ στην Ελλάδα, με το 1/3 των χαπιών στη συσκευασία, κοστίζει 13,28 ευρώ. Είναι ακριβότερο δηλαδή κατά 472% και πρόκειται για γενόσημα της ίδιας φαρμακευτικής εταιρείας. Ακόμη και στην περίπτωση του πρωτοτύπου η Σουηδία είναι φθηνότερη κατά 39% σε σχέση με τη χώρα μας. Στη Σουηδία τα 20 mg για τη συσκευασία όμως των 90 δισκίων κοστίζουν 47,75 ευρώ έναντι 10,37 ευρώ στην Ελλάδα τα 14 δισκία.
Γενόσημα - χρυσάφι
Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση των γενοσήμων με τη δραστική ουσία φιναστερίδη (χορηγείται για προβλήματα του προστάτη): 7,47 ευρώ τα 98 χαπάκια στη Σουηδία, 11,72 ευρώ τα 30 χαπάκια στην Ελλάδα. Το ελληνικό κοστίζει δηλαδή 412% ακριβότερα σε σχέση με το γενόσημο προϊόν που κυκλοφορεί στη Σουηδία. Φθηνότερο κατά 57% είναι στη Σουηδία και το πρωτότυπο φάρμακο.
Για τη δραστική ουσία ρισπεριδόνη (αντιψυχωσικό) η απόκλιση στις τιμές μεταξύ των δύο χωρών είναι κατά 224%. Στην Σουηδία τα 60 χάπια κοστίζουν 6,2 ευρώ και στην Ελλάδα τα 20 χάπια 6,71 ευρώ. Μικρότερη είναι η απόκλιση μεταξύ των πρωτοτύπων, με τη Σουηδία και σε αυτή την περίπτωση να είναι φθηνότερη κατά 15%. Τα γενόσημα με τη δραστική ουσία ολανζαπίνη (χορηγείται για ψυχιατρικές παθήσεις), στοιχίζουν 12,4 ευρώ για τη συσκευασία με 56 χάπια και στην Ελλάδα γενόσημο ολανζαπίνης με τα μισά χάπια κοστολογείται στα 38,52 ευρώ, δηλαδή κοστίζει 521 % περισσότερο σε σχέση με τη Σουηδία. Ακόμη και το πρωτότυπο της ίδιας εταιρείας στη Σουηδία είναι 5% φθηνότερο σε σχέση με την Ελλάδα.
Τέλος, το γενόσημο με δραστική ουσία τη σιταλοπράμη (αντικαταθλιπτικό) στη Σουηδία τα 100 χάπια κοστίζουν 5,7 ευρώ, και στην Ελλάδα τα 28 κοστίζουν 9,5 ευρώ (493% ακριβότερα). Ακόμη και ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν στη Σουηδία είναι φθηνότερο κατά 20% σε σχέση με την Ελλάδα. Πρόκειται για εισπνεόμενο φάρμακο για το άσθμα με τιμή στην Ελλάδα τα 46,2 ευρώ και στην Σουηδία τα 38,6 ευρώ.
Ανακοίνωσαν ξανά... φαρμακευτική μεταρρύθμιση
Κλειστός προϋπολογισμός για τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα
Νέα «διάφανη και ξεκάθαρη» τιμολογιακή πολιτική φαρμάκου εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την προστασία της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, ανακοίνωσε την εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού για τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα, υψηλού κόστους και διαπραγμάτευση τιμών με βάση το αποδεδειγμένο θεραπευτικό όφελος.
Όπως υποστήριξε, «η φαρμακευτική πολιτική των τελευταίων χρόνων παρότι μείωσε και σωστά την υπέρογκη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, την ίδια στιγμή αύξησε υπέρμετρα την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και, το πιο σημαντικό, δεν επηρέασε καθόλου τον όγκο των συνταγών». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «η επικέντρωση στη μείωση της τιμής / φαρμακευτικό σκεύασμα είναι αδιέξοδη». Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο -σημείωσε- και προανήγγειλε ενισχυμένους ελέγχους σε εγκριτικές και μετεγκριτικές διαδικασίες, έλεγχο συνταγογράφησης, συστηματικές διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση, κίνητρα διείσδυσης γενοσήμων στην αγορά, δίκαια rebates κ.λπ.
Στην κατεύθυνση αυτή -σύμφωνα με τον κ. Ξανθό- θα αξιοποιηθούν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ «που πρέπει γρήγορα να συγκροτηθεί», καθώς και η Επιτροπή Ελέγχου της Φαρμακευτικής Δαπάνης υπό τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, που έχει προχωρήσει ήδη στην ενσωμάτωση περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην πολιτική αποζημίωσης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία -όπως είπε- θα πρέπει να διασφαλίζει τη πρόσβαση όλων των πολιτών στην απαραίτητη γι’ αυτούς φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και να αξιοποιούνται με ορθολογικό τρόπο τα χρήματα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Ανακοίνωσε μάλιστα, μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια.
ημερησια