Στο σφυρί η Α΄κατοικία – 8 στους 10 δανειολήπτες θα χάσουν τα σπίτια τους

Λίγο πριν τη ρήξη βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια,
καθώς το κουαρτέτο επιμένει σε τόσο σκληρά κριτήρια για την προστασία της Α΄κατοικίας από τους πλειστηριασμούς που... εάν υιοθετηθούν τότε, 8 στους 10 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη θα χάσουν τα σπίτια τους!
Κατά την μαραθώνια 4ωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με το κουαρτέτο των δανειστών, οι τελευταίοι επέμειναν στην προϋπόθεση για να ενταχθεί ο οφειλέτης στις διατάξεις προστασίας του νόμου Κατσέλη, η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ, η συνολική οφειλή να έχει ως πλαφόν το ίδιο όριο (120.000 ευρώ) και να υπάρχει κλιμακωτό εισοδηματικό κριτήριο που αγγίζει το όριο της φτώχειας – δηλαδή, να ξεκινά από τις 8.180 ευρώ για άγαμο, να φθάνει τις 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.


Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εάν τα κριτήρια αυτά γίνουν αποδεκτά θα βρεθούν αυτομάτως εκτός προστατευτικών διατάξεων περίπου 8 στους 10 οφειλέτες (ποσοστό 17,3%) που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια κι έχουν ενταχθεί ή επιδιώκουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη.
Η ελληνική πλευρά έχει προσέλθει στη σημερινή διαβούλευση με ελαφρώς τροποοιημένη, συμβιβαστική πρόταση σε σχέση με χθες, η οποία προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τα 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι, το οποίο να προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τρία. Οι συνολικές οφειλές μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο στα 35.000 ευρώ.
Κατά τις ίδιες πηγές, η εν λόγω πρόταση καλύπτει περίπου 7 στους 10 δανειολήπτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (ποσοστό 72,4%). http://fonaklas.blogspot.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σχεδόν 1.000 ευρώ για να ταξιδέψει μια οικογένεια στη Ρόδο

Με την αγορά ή με τους πολίτες;

Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία

Το μεγάλο… σορτάρισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ...Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

ζώδια Πανσέληνος στον Τοξότη στις 14 Ιουνίου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων