Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ξύλα για το τζάκι

Τη βέλτιστη οικονομικά λύση, αναζητούν και εφέτος τον χειμώνα για τη θέρμανση του σπιτιού τους
οι έλληνες καταναλωτές.
“Φέτος οι οικονομικές συνθήκες έχουν επιβάλει άλλα δεδομένα”, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τεχνολόγος Ξύλου, καθηγητής τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, Δρ. Γιώργος Νταλός, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, “το πορτοφόλι του καθενός, αλλά και οι τιμές σε πετρέλαιο, καυσόξυλο, πέλλετ και μπρικέτες, ορίζουν και το είδος θέρμανσης που θα χρησιμοποιήσει κανείς, προκειμένου να ζεστάνει το σπίτι του”.
Ο κ.Νταλός σημείωσε ότι μέχρι τώρα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αφού, όπως φαίνεται, η τιμή του πετρελαίου πέφτει, μιας και ο ειδικός φόρος σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα μειωθεί.
Ωστόσο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι “και φέτος, καυσόξυλα και πέλλετ θα πρωταγωνιστήσουν στη θέρμανση των ελληνικών σπιτιών, λόγω χαμηλού κόστους”, αν και όπως διευκρίνισε “σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, φέτος οι Έλληνες καταναλωτές δεν αγόρασαν ξύλα προς το τέλος του καλοκαιριού ή την αρχή του φθινοπώρου-που γίνονται προσφορές και εκπτώσεις- αφού ή δεν είχαν, ή δεν ήθελαν να δεσμεύσουν τα χρήματα τους”.
Σήμερα οι τιμές των καυσόξυλων “κυμαίνονται από 55 έως και 80 ευρώ το κυβικό, όταν τον Οκτώβρη του 2013 το εύρος ήταν 57 έως 62 ευρώ το κυβικό”, είπε ο κ. Νταλός, υπενθυμίζοντας ότι η πώληση πλέον των καυσόξυλων γίνεται με μονάδα μέτρησης το κυβικό (πώληση με τον όγκο) και όχι τον τόνο (πώληση με το βάρος), σε μια προσπάθεια της πολιτείας να προστατεύσει τους πολίτες από την αγορά υγρής ξυλείας.
Ο κ.Νταλός εκτίμησε ότι “ισχυρός ανταγωνιστής και αυτή τη χρονιά των καυσοξύλων είναι τα πελλετ που προσφέρουν απόδοση έως και 98%, αφού περιέχουν υγρασία μικρότερη του 10%, ενώ η αξία ενός τόνου, που κυμαίνεται από 200 ευρώ έως και 260 ευρώ, ισοδυναμεί με το μισό της θερμιδικής αξίας του πετρελαίου”.
Στην χρήση των πέλλετ “είναι πολύ πιθανόν να προσφύγει μεγάλη μερίδα Ελλήνων καταναλωτών, μιας και τις προηγούμενες χρονιές σημαντικός αριθμός πολιτών της χώρας μας αγόρασαν σόμπες ή λέβητες καύσης”, είπε ενώ αναφερόμενος στις μπρικέτες, επισήμανε ότι αποτελούν επίσης μια καλή λύση για την αντικατάσταση των καυσόξυλων μιας και η τυποποίηση της παραγωγής τους οδηγεί σε προϊόντα με χαμηλή υγρασία και καλή θερμογόνο δύναμη. Προειδοποίησε όμως ότι πρέπει να δοθεί “προσοχή στην καύση τους μιας και είναι πολύ πιο εύφλεκτες και με μεγαλύτερη θερμιδική απόδοση από τα καυσόξυλα και πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή”.
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές για να μην πέσουν... θύματα
Ο κ. Νταλός κατέστησε σαφές ότι τα πρόστιμα για πώληση ξύλου με το κιλό και όχι με το κυβικό ξεκινούν από 1000 ευρώ, και κάλεσε τους καταναλωτές να εστιάσουν στον τρόπο στοίβαξης, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός και να ζητούν παραστατικά διακίνησης, αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί πλέον παράνομη πράξη μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα και ο αγοραστής.
Παράλληλα δεν απέκλεισε να αναζητηθούν τρόποι για να εξαπατηθούν οι καταναλωτές, όπως την περίοδο που τα καυσόξυλα πωλούνταν με το κιλό και “τα πότιζαν με νερό, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, οι αγοραστές να παίρνουν ... νεράκι".
Ο κ. Νταλός συνέστησε στους καταναλωτές να προμηθεύονται οξιά και δρυ και να προσέχουν να μην πέσουν "θύματα" των κωνοφόρων δέντρων, αφού η καύση τους οδηγεί σε πυρκαγιές μεγάλης έκτασης και πρότεινε τα ξύλα πριν καούν, να μένουν στον ήλιο, έτσι ώστε να στραγγίξουν από την υγρασία που ενδεχόμενα θα έχουν και να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Για τα πέλλετ, ο κ. Νταλός τονίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα και σημειώνει πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ