Εμπλοκή με τα «κόκκινα» δάνεια - Πότε θα βγαίνει στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία.

Στις 11 αύριο το πρωί, θα συναντηθεί εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των Θεσμών για να ανοίξει το μεγάλο θέμα της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» που αναμένεται να εξελιχθεί σε σκληρό «μπρα-ντε-φερ» της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός με τους Θεσμούς, τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν
η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων - όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο - ενώ σε ό,τι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, οι Θεσμοί εξακολοθούν να ζητούν να υπάρξει σημαντική μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει όριο 300.000 ευρώ, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στα 35.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία που θα επιτευχθεί το επόμενο διάστημα θα συνταχθεί και η απαραίτητη υπουργική απόφαση για να τεθεί σε ισχύ η προστασία από πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη.
Το θέμα των «κόκκινων δανείων» αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» στις συνομιλίες με τους Θεσμούς, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές ως προς τον χειρισμό κυρίως των στεγαστικών δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε βήμα από τις βασικές της θέσεις για απαγόρευση της πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds και θέσπιση «δίκαιων» κριτηρίων για την πρώτη κατοικία.
Αν και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να παγώσει, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τη λογική της διαχείρισης των δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες.
Αντίστοιχα, παρότι η συζήτηση για την δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds είναι συνολική, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει εμφατικά στην απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων και δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών, και δεν αποκλείεται να αποδεχτεί τη λύση αυτού του τύπου ενεργητικής διαχείρισης για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.
Πηγή:  imerisia.gr