Τα αντιηλιακά «σκοτώνουν» τα κοράλια

Εναν  ακόμη παράγοντα που ευθύνεται για τον κίνδυνο
αφανισμού των κοραλιών εντόπισαν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, οι χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων που καταλήγουν κάθε χρόνο σε κοραλλιογενείς υφάλους τα σκοτώνουν τα κοράλλια, συμβάλλοντας και αυτά με τον τρόπο τους στην παρακμή των πιο παραγωγικών συστημάτων στους ωκεανούς.

Η οξυβενζόνη, ένα χημικό που απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία και χρησιμοποιείται σε 3.500 μάρκες αντηλιακών σε όλο τον κόσμο, απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε τουριστικές περιοχές της Χαβάης και της Καραϊβικής με κοραλλιογενείς υφάλους, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Archives of Environmental Contamination and Toxicology».
Σύμφωνα με τοξικολογικές δοκιμές,  η οξυβενζόνη προκαλεί βλάβες στο DNA και διαταράσσει το ορμονικό σύστημα με αποτέλεσμα οι προνύμφες θα παγιδεύονται μέσα στον ίδιο τον εξωσκελετό τους και να πεθαίνουν.
Εξίσου ευάλωτα αποδεικνύονται και τα ενήλικα κοράλλια, καθώς η οξυβενζόνη προκαλεί και αποχρωματισμό, κάτι που συμβαίνει όταν πεθαίνουν τα συμβιωτικά μονοκύτταρα φύκη που φιλοξενούνται μέσα στα κοράλλια, στερώντας έτσι από τους πολύποδες μια βασική πηγή τροφής.

Εμφανείς βλάβες παρατηρήθηκαν ακόμα και στην ακραία χαμηλή συγκέντρωση των 62 μερών ανά τρισεκατομμύριο, η οποία αντιστοιχεί σε μια σταγόνα οξυβενζόνης διαλυμένης σε 6,5 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
Στη Χαβάη και την Καραϊβική, αποκάλυψαν οι δειγματοληψίες, η συγκέντρωση οξυβενζόνης ήταν 12 φορές μεγαλύτερη. Περίπου 6 με 14 χιλιάδες τόνοι αντηλιακών προϊόντων εκτιμάται ότι καταλήγουν σε κοραλλιογενείς υφάλους κάθε χρόνο.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό της χρήσης αντηλιακών σε ευαίσθητες περιοχές, και συνιστούν μάλιστα στους δύτες να προτιμούν ολόσωμες στολές για την προστασία τους και να αποφεύγουν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.http://www.imerisia.gr/