Η διαμονή κοντά σε χωματερές σχετίζεται με γενετικές ανωμαλίες

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από επιστήμονες του London School of
Hygiene and Tropical Medicine, τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες οι οποίες διέμεναν σε περιοχές που είχαν κοντά κάποια χωματερή έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κάποιες γενετικές ανωμαλίες, όπως είναι το σύνδρομο Down.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία από 23 περιοχές όπου υπάρχουν χωματερές, σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και τα συνέδεσαν με την υγεία των κατοίκων της περιοχής σε απόσταση κάτω των 3 χιλιομέτρων από τη χωματερή. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία με τους κατοίκους που διέμεναν από 3-7 χιλιόμετρα μακριά από τη χωματερή.
Διαπίστωσαν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που έμεναν σε απόσταση μέχρι 3 χιλιόμετρα από τη χωματερή, είχαν χρωματοσωμικές ανωμαλίες σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από τις μητέρες που έμεναν από 3-7 χιλιόμετρα μακριά από τη χωματερή.
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει τους κινδύνους μιας χωματερής για τη δημόσια υγεία. Η ίδια ομάδα επιστημόνων είχε διαπιστώσει και στο παρελθόν σε άλλη μελέτη κινδύνους που διατρέχουν οι έγκυες και τα μωρά τους όταν μένουν κοντά σε χωματερή. Σύμφωνα με την μελέτη εκείνη οι μη χρωματοσωμικές ασθένειες που καταγράφηκαν στα παιδιά αυτά, περιελάμβαναν ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και το νωτιαίο μυελό, καρδιαγγειακές ασθένειες, ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος και λαγωχειλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και μια μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο British Medical Journal το 2001, είχε συσχετίσει επίσης τις γενετικές ανωμαλίες όπως το μικρό βάρος των βρεφών και άλλων συγγενών ανωμαλιών με τη διαμονή των μητέρων σε περιοχές που είχαν πολύ κοντά χωματερή.
Ωστόσο, επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ποιος τοξικός παράγοντας ή χημική ουσία από τις χωματερές προκαλεί τα νοσήματα αυτά, είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η αιτιολογική σχέση μεταξύ των χωματερών και των ασθενειών.
Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα κράτη-μέλη της να μειώσουν τις χωματερές με άλλους τρόπους επεξεργασίας των αποβλήτων.
naftemporiki