Στοιχεία-σοκ από τον ΟΗΕ: Ένας στους 122 ανθρώπους παγκοσμίως έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του

Αυξητικές τάσεις στον αναγκαστικό εκτοπισμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο διαπιστώνει η
έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Τάσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2015», που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η έκθεση καλύπτει την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Ιουνίου 2015, και εξετάζει το φαινόμενο του εκτοπισμού σε όλο τον κόσμο που προκαλείται λόγω συρράξεων και διώξεων.
Ο αριθμός των προσφύγων παγκοσμίως, που πέρυσι ήταν 19,5 εκατομμύρια, είχε ήδη ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2015, φτάνοντας τα 20,2 εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά το 1992. Οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν στο μεταξύ κατά 78% (993.600) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2014. Επίσης, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων ανέβηκε κατά δύο εκατομμύρια περίπου φτάνοντας, κατ' εκτίμηση, τα 34 εκατομμύρια.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η έκθεση καλύπτει μόνο τους εσωτερικά εκτοπισμένους που προστατεύονται από την Ύπατη Αρμοστεία (το παγκόσμιο σύνολο που περιλαμβάνει τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός και εκτός της εντολής της ΥΑ δημοσιοποιείται στα μέσα του 2016), υπολογίζεται ότι το 2015 θα είναι η χρονιά που το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια, για πρώτη φορά -σήμερα 1 στους 122 ανθρώπους έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του.
Εκτός από τους βασικούς αριθμούς, η έκθεση παρουσιάζει επίσης δείκτες επιδείνωσης σε αρκετούς βασικούς τομείς. Τα ποσοστά εθελούσιας επιστροφής -που καταδεικνύουν πόσοι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους, καθώς και την κατάσταση των συρράξεων παγκοσμίως- βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες (σχεδόν 84.000 άτομα σε σύγκριση με 107.000 την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο).
Ο αριθμός όσων έγιναν πρόσφυγες μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες έχει σημειώσει επίσης μεγάλη αύξηση, φτάνοντας τις 839.000. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο σχεδόν 4.600 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους καθημερινά.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ακόμα και εάν εξαιρέσουμε τον πόλεμο της Συρίας από τις μετρήσεις, η βασική τάση παραμένει η αύξηση του εκτοπισμού παγκοσμίως.
Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων παγκοσμίως, με 1,84 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της έως τις 30 Ιουνίου. Στο μεταξύ, ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού του από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με 209 πρόσφυγες ανά 1.000 κατοίκους. Και η Αιθιοπία δαπανά τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της, με 469 πρόσφυγες για κάθε δολάριο του ΑΕΠ.
Η εισροή των ανθρώπων που καταφτάνουν με πλοιάρια μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη αντικατοπτρίζεται μόνο μερικώς στην έκθεση, κυρίως επειδή οι αφίξεις εκεί κλιμακώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, επομένως δεν αφορούν την περίοδο που καλύπτει η παρούσα έκθεση. Παρόλα αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Γερμανία ήταν η χώρα που δέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου στον κόσμο -159.000, αριθμός που πλησιάζει το σύνολο του 2014. Η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου ήταν η Ρωσική Ομοσπονδία με 100.000 αιτήσεις, κυρίως από ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της σύρραξης.http://www.imerisia.gr