ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Μασάζ» στους 153 βουλευτές και «φλερτ» με τον Βασίλη Λεβέντη

Του Ηλία Μπενέκου
Σε πλήρη εγρήγορση έχει τεθεί το Μαξίμου, εν μέσω εορταστικής
περιόδου, καθώς η ανάγκη υλοποίησης δύσκολων προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους δανειστές -προεξάρχοντος του ασφαλιστικού- από τις αρχές κιόλας του νέου έτους, φέρνει την κυβέρνηση, κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο.
Με βάση τους σχεδιασμούς, το νομοσχέδιο με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που αποτελεί και το μόνο ουσιαστικό «αντίβαρο» στα σκληρά μνημονιακά μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι παράλληλα με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση καλείται να ανοίξει εντός Φεβρουαρίου και τα καυτά μέτωπα των «κόκκινων δανείων» αλλά και της φορολόγησης των αγροτών, η ανάγκη αφενός συγκράτησης αρραγούς μετώπου των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αφετέρου της «κοινοβουλευτικής διεύρυνσης» με στήριξη συγκεκριμένων μέτρων από βουλευτές άλλων κομμάτων, προβάλλει επιτακτική.
Από το Μαξίμου εκπέμπεται μήνυμα βεβαιότητας ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή στις κρίσιμες ψηφοφορίες, καθώς οι βουλευτές έχουν πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν με την εκλογή τους τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ενδεικτική ήταν εξάλλου η δήλωση του Αλ. Φλαμπουράρη ότι «οι 153 θα ψηφίσουν ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια».
«Μασάζ» στους 153 βουλευτές και «φλερτ» με τον Βασίλη Λεβέντη
Ωστόσο, η διαρκώς ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και η φθορά της εικόνας της κυβέρνησης, είναι λογικό να έχει επιπτώσεις και στις «αντοχές» των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος των νέων σκληρών μέτρων. Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις εξάλλου, από κορυφαίους υπουργούς, αλλά και από την κυβερνητική εκπρόσωπο χθες, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, έχουν ως αποδέκτη, εκτός από τους πολίτες, και τους βουλευτές, σε μία προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις και οι επιφυλάξεις τους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε προσωπικά τις επαφές με τους βουλευτές του κόμματός του προκειμένου να τους παρουσιάσει την αναγκαιότητα των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, αλλά και την κρισιμότητα της συγκυρίας, που δεν επιτρέπει δισταγμούς και διαφοροποιήσεις. Ήδη ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους περισσότερους βουλευτές της περιφέρειας, ενώ αμέσως τις γιορτές αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών του. Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι και η προσπάθεια προσέγγισης βουλευτών από άλλα κόμματα. Δεν πέρασε απαρατήρητο το «μπαράζ» δηλώσεων... συμπάθειας προς το κόμμα του Β. Λεβέντη, ο οποίος πάντως προσώρας δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο «φλερτ» του Μαξίμου.
Την ίδια ώρα και παρά την αποτυχημένη προσπάθεια να έρθει στη Βουλή το παράλληλο πρόγραμμα χωρίς την έγκριση των δανειστών, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει σειρά μέτρων, στο πλαίσιο μιας γενικευμένης επικοινωνιακής «αντεπίθεσης».
Πέρασαν με ΠΝΠ ρυθμίσεις
Επανέφερε η κυβέρνηση ρυθμίσεις που είχαν αποσυρθεί από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Με σημείωμά του το Μαξίμου αναφέρει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων με στόχο την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και την ενίσχυση της οικονομίας, ενώ ήδη μέρος δράσεων του παράλληλου προγράμματος, πέρασε με ΠΝΠ την παραμονή των Χριστουγέννων. Μεταξύ αυτών επέκταση των δικαιούχων για δωρεάν σίτιση, ρεύμα, ρυθμίσεις για την βελτίωση της ζωής των προσφύγων, προβλέψεις για την πρόνοια ηλικιωμένων κ.λπ. http://www.imerisia.gr