ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ «ΣΚΛΗΡΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ» ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Του Ηλία Μπενέκου και της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Με διαδικασίες-εξπρές η κυβέρνηση
επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα καυτά «μέτωπα» της πρώτης αξιολόγησης με πρωταρχικό το Ασφαλιστικό, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η παροχή φθηνότερης ρευστότητας από την ΕΚΤ και να ανοίξει η πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος. Χθες κυβερνητικές πηγές, υποστήριζαν πως έως τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, σημειώνοντας παράλληλα πως έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει λυθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων ενόψει της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, στις 18 Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση, απασχόλησε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, χθες, υπό τον πρωθυπουργό. Είναι δε πιθανή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, αύριο, ώστε να «κλειδώσει» ο σχεδιασμός. Πηγές προσκείμενες στους Θεσμούς επισήμαναν πάντως πως η κατάθεση ή και η ψήφιση του Ασφαλιστικού δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Έσπευδαν δε να σημειώσουν με νόημα πως οι Θεσμοί θα περίμεναν ουσιαστική συζήτηση πριν περάσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Φορολογικό αγροτών
Παράλληλα στην πρώτη αξιολόγηση, πέραν του ασφαλιστικού κυριαρχεί το φορολογικό των αγροτών αλλά και το δημοσιονομικό κενό 2016 ? 2018, με ξένους αξιωματούχους να διατηρούν ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2016 στις αρχές του έτους. Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ώστε στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου να καταστεί δυνατή η επαναφορά του waiver και να ξεκινήσει η ΕΚΤ να δανείζει φθηνότερα τις τράπεζες και παράλληλα να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται ένα θετικό αφήγημα για την οικονομία.
Στο θέμα του Ασφαλιστικού, η κυβέρνηση επιδιώκει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή επιρροή στους Θεσμούς, με παρέμβαση ακόμη και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο εάν απαιτηθεί ώστε να βρεθεί διέξοδος. Οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν σε περικοπές συντάξεων και να μην αποδέχονται εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα όπως την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να καλυφθεί με μεγαλύτερη ευκολία από την ελληνική πλευρά το 1% του ΑΕΠ που πρέπει να εξοικονομηθεί από τα νέα μέτρα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί πως σε κάθε περίπτωση το Ασφαλιστικό θα περάσει από τη Βουλή, χωρίς να σημειωθούν διαροές κατά την ψηφοφορία.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας καθόλο το τελευταίο διάστημα συνέχιζε τις επαφές του με βουλευτές του κόμματος, με στόχο να καμφθούν εγκαίρως ενδεχόμενες διαφωνίες. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να επανακαταθέσει το παράλληλο πρόγραμμα, στις αρχές του έτους, χωρίς να αποκλείουν ορισμένα από αυτά να «επιστρέψουν» ακόμη και πριν το τέλος του έτους, με κατάθεση τροπολογιών. Στο Μαξίμου παραδέχονται πως ο χειρισμός του ζητήματος και η αναγκαστική απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν ήταν ο ορθότερος, αφού έδωσε περιθώριο έντονης κριτικής από την αντιπολίτευσης, αλλά και από τους Θεσμούς.
Ταυτόχρονα, χθες, η Κομισιόν ανέφερε πως εφόσον η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών είναι θετική επί των μέτρων του δεύτερου πακέτου που ολοκληρώθηκαν, τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης μπορεί να αποφασίσει, την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα. Αρχικά η σχετική απόφαση αναμενόταν χθες, αλλά υπήρξε μικρή καθυστέρηση εξαιτίας, κυρίως, της μη έκδοσης, εγκαίρως, υπουργικής απόφασης για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ. http://www.imerisia.gr