Νέοι φόροι 2,2 δισ για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελ. επαγγελματίες και αγρότες

Ποδαρικό με νέους φόρους ετοιμάζονται να κάνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις και το ..
στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών είναι διπλό.
Από τη μια να μπουν στα κρατικά ταμεία όσα έχουν προϋπολογιστεί κι από την άλλη να μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη χωρίς να δώσει "πάτημα" στους δανειστές να αμφισβητήσουν την απόδοση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.
Αν και εκκρεμούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα: από τα 4,2 δισ ευρώ των παρεμβάσεων που συμφωνήθηκαν για το 2016, πάνω από τα μισά πρέπει να προέλθουν από τη φορολογία, είτε με μέτρα που "τρέχουν" είτε με μέτρα που πρέπει να έλθουν λίαν συντόμως στη Βουλή.
Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Ερχεται η αύξηση της έκτακτης εισφορά
Κατ' αρχάς, μισθωτοί- συνταξιούχοι, από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς του α΄ 6μηνου του 2015, που θα αποτυπωθεί στην εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων, θα πληρώσουν 63 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ όλοι περιμένουν τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να δουν τι τους αναλογεί από τα 150 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογική κλίμακα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό π.χ. για το αφορολόγητο.
Βαρύ  το αγροτικό φορολογικό πακέτο
Βαρύ είναι το αγροτικό φορολογικό πακέτο και ήδη η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να το ελαφρύνει, καθώς το κύμα αντιδράσεων στην Περιφέρεια δεν θα αργήσει να φουσκώσει. Από την περαιτέρω αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75%, οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 42,9 εκατ. ευρώ, από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο άλλα 13 εκατ. ευρώ κι από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% κάτι παραπάνω από 32 εκατ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ.
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτοί που θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς επί δικαίων και αδίκων θα πέσει ο τιμωρητικός πέλεκυς για τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα τους στοιχίσει 114 εκατ. ευρώ, από την αναδρομική αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα του 2015 θα πληρώσουν ως και 180 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και αυτοί περιμένουν το δικό τους μερίδιο από τα 150 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.
 
Τί θα γίνει με τα ενοίκια
Τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης περιμένουν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πληρώσουν 142,2 εκατ. ευρώ παραπάνω και μένει να διευκρινιστεί πώς θα μοιραστεί το βάρος. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες εξετάζεται μια πιο προοδευτική κλίμακα- σήμερα υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές- έτσι ώστε να μεταφερθούν βάρη στα υψηλότερα εισοδήματα, ενώ αντιθέτως για τα χαμηλά εισοδήματα διερευνώνται οι δυνατότητες εφαρμογής συντελεστή 5-6%.
 
Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη του 2015 για τις επιχειρήσεις
Μεγαλύτερο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν και οι επιχειρήσεις, καθώς η αύξηση της φορολογίας στα κέρδη του 2015 συνεπάγεται 150 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους το 2016.
 
Όλοι μαζί, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις, θα συμβάλουν με 28,6 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2016 καθώς καταργήθηκε η έστω μικρή έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή των φόρων, μετά από τη... γκρίνια του Κουαρτέτου που απαίτησε να "ξηλωθεί" και αυτή η ευνοϊκή διάταξη.
iefimerida.gr