Στην «εντατική» η δημόσια υγεία - Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας τα δημόσια νοσοκομεία

Της Ελένης Πετροπούλου
Ώρα μηδέν για την Υγεία. Νοσοκομεία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας,
αποδεκατισμένα από προσωπικό, χωρίς υλικά και με διοικήσεις σε καθεστώς... εκκαθάρισης. Φαρμακεία με άδεια ράφια και φάρμακα προς απόσυρση από την ελληνική αγορά. Ασθενείς σε λίστες αναμονής και σε ράντζα. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας, με τους ασθενείς να αναγκάζονται ή να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να προσεύχονται για να βρουν την υγεία τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της «ναυαρχίδας» της Δυτικής Αθήνας, του νοσοκομείου «Αττικόν». Ο προϋπολογισμός του 2015 έχει υποδιπλασιαστεί (61.877.567 από 108.977.013 το 2012), ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία.
Στην «εντατική» η δημόσια υγεία - Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας τα δημόσια νοσοκομεία
Στο νοσοκομείο, εκτός λειτουργίας παραμένει ο μαγνητικός τομογράφος, η ακτινοσκόπηση, 11 κλίνες εντατικής θεραπείας, οι μισές χειρουργικές αίθουσες, ενώ υπολειτουργούν η Μονάδα Νεογνών με δύο μόνο νεογνολόγους και οκτώ νοσηλεύτριες, ενώ καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις υλικών, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε 350 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, να πραγματοποιούνται από δύο νοσηλευτές ή έναν στη νυχτερινή βάρδια.
Καταγγελία

Στην «εντατική» η δημόσια υγεία - Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας τα δημόσια νοσοκομεία
Οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν» καταγγέλλουν μάλιστα ότι «τις ελλείψεις προσωπικού προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν με «δούλους», επικουρικούς, πενταμηνίτες, εργολαβικούς» αλλά και με «πανεπιστημιακούς υπότροφους, που θέλουν να τους βάλουν να εφημερεύουν και να χειρουργούν στα νοσοκομεία». Αποτέλεσμα, τα ράντζα να έχουν γίνει μόνιμες κλίνες στις παθολογικές κλινικές ενώ σταδιακά τείνουν να γίνουν μόνιμο καθεστώς και στις χειρουργικές κλινικές. «Αυτό βέβαια οδηγεί σε έξαρση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά μικρόβια, όπως π.χ. τον Αύγουστο του 2014 όπου οι μισοί νοσηλευόμενοι στη χειρουργική κλινική ήταν φορείς πολυανθεκτικού μικροβίου», αναφέρει το Σωματείο. Η κατάσταση για τους ασθενείς είναι δραματική με παράταση νοσηλείας αλλά και λίστες αναμονής στα χειρουργεία που κυμαίνονται από από τρεις μήνες έως ένα χρόνο!
Στην «εντατική» η δημόσια υγεία - Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας τα δημόσια νοσοκομεία
Τα τμήματα ξεμένουν από γάζες, λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, σάκους στομιών, γάντια, αντιελκωτικά φάρμακα, βασικά αντιβιοτικά, το χειρουργείο από βασικά ράμματα, πλέγματα (ακόμη και πολυπροπυλενίου κόστους 50-100 ευρώ), εργαλεία λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συρραπτικά, αιμοστατικά και η λίστα με τις ελλείψεις δεν έχει τέλος!
Για αρκετούς μήνες το 2014 δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, δεν υπήρχαν συρραπτικά και κανενός είδους πλέγμα για κήλη! Η κατάσταση με τα συρραπτικά και τα πλέγματα συνεχίζεται και το 2015.
Παρόμοια κατάσταση καταγράφεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Συνολικά, μία στις τρεις είναι κενές οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, σε «ψαλιδισμένους» μάλιστα οργανισμούς που συστήθηκαν την περίοδο των Μνημονίων με καταργήσεις χιλιάδων κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων. Ειδικότερα, στο ΕΣΥ σε 30.000 ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις. Ήδη έχουν αποχωρήσει 17.000 άτομα και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι. Η κάλυψη είναι μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη.
Αριθμός - ρεκόρ
Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τον αριθμό ρεκόρ της συμμετοχής σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ: υπήρξαν 70.000 αιτήσεις για 690 θέσεις στα νοσοκομεία, που εγκρίθηκαν από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Μία στις εκατό οι πιθανότητες επιτυχίας και όμως οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή τους πλήρωσαν 1 εκατ. ευρώ σε παράβολα (15 ευρώ έκαστος).
Μάλιστα οι περισσότεροι των υποψήφιων, επειδή έπεφτε το ηλεκτρονικό σύστημα του ΑΣΕΠ, πιστεύοντας ότι κάνουν λάθη, απευθύνθηκαν σε γραφεία για τη συμπλήρωση των αιτήσεων, πληρώνοντας μέχρι και 200 ευρώ. Οι εργαζόμενοι έχουν φθάσει στα όριά τους και προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ήδη η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου διεκδικώντας ενίσχυση του προσωπικού. Άλλωστε, οι εικόνες γιατρών, συνοδών ασθενών και σεκιουριτάδων που διακινούν ασθενείς με καροτσάκια και φορεία, είναι καθημερινές, αλλά η έλλειψη τραυματιοφορέων προκαλεί και σοβαρά προβλήματα συμφόρησης στα νοσοκομεία.
Ασθενείς «λιμνάζουν» σε κλινικές, καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού. Τμήματα όπως τα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, οι μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοδοσίας, οι μονάδες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και εντατικής θεραπείας, καθυστερούν να εξυπηρετήσουν άλλα περιστατικά όταν οι ασθενείς δεν παραλαμβάνονται εγκαίρως.
Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν συχνά δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και εντάσεις με αποτέλεσμα διαπληκτισμούς και χειροδικίες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στην δίνη των ελλείψεων βρίσκεται και η φαρμακευτική αγορά. Οι ασθενείς αγωνιωδώς τριγυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακα τους. Οι ελλείψεις αφορούν τις κατηγορίες των αντικαρκινικών, αντιϋπερτασικών, αντιελκωτικών, αντιψυχωτικών φαρμάκων, των σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη νόσο του Παρκινσον και την οστεοπόρωση.
Συνεχίζουν βέβαια οι ελλείψεις στα εμβόλια, ενώ ακόμη και το γνωστό σε όλους ΖΑΝΤΑC λείπει από τα ράφια των φαρμακείων. Οι ασθενείς με οστεοπόρωση καθημερινά περνούν ένα γολγοθά -πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα- για να βρουν το φάρμακο τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει!
Μεγάλα κενά
  • Κενές παραμένουν μία στις τρεις οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία. Με 30.000 λιγότερους εργαζόμενους λειτουργούν τα νοσοκομεία.
  • 17.000 άτομα έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από το ΕΣΥ και πρόκειται να αποχωρήσουν εντός των επόμενων τριών μηνών άλλοι 3.000 υπάλληλοι.
  • Αντιστοιχεί μόλις μία νοσηλεύτρια για κάθε βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών.
  • 70.000 αιτήσεις σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 690 θέσεις στα νοσοκομεία.
Απίστευτα τα κριτήρια απομάκρυνσης των διοικητών
«Κόπηκαν» λόγω... προσωπικότητας και απήχησης στους εργαζόμενους
Στην... προσωπικότητα και την απήχησή τους στους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία και την τοπική κοινωνία, «σκόνταψε» η αξιολόγηση των διοικητών, στους οποίους κοινοποιήθηκε η απομάκρυνσή τους από τα καθήκοντά τους. Παρά τις εξαγγελίες για αξιοκρατική διαδικασία, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση υπερίσχυσαν όχι και τόσο αντικειμενικά κριτήρια.
Άλλωστε, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: «Είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει και αυτή είναι η πολιτική απόφαση για την τελική ευθύνη του αν θα λειτουργήσει το σύστημα, την τελική ευθύνη την έχει ο Ανδρέας Ξανθός και εγώ με την εντολή του πρωθυπουργού. Και εμείς έχουμε την ευθύνη αν αύριο κάτι δεν λειτουργεί καλά ή λειτουργήσει χειρότερα ή καλύτερα. Και αυτό το δικαίωμα δεν το εκχωρούμε σε οποιαδήποτε υποτιθέμενη αδιάβλητη κριτική περί αξιοκρατίας. Πολιτική κάνουμε, τέλος». Μάλιστα ο κ. Ξανθός δεν δίστασε να «ενοχοποιήσει» τους διοικητές για τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων».
Όπως είπε, «υπήρξε παρέμβαση από τον απερχόμενο διοικητή του ΚΑΤ στο να μη λειτουργήσουν την Πέμπτη τα τακτικά χειρουργεία. Υπήρξαν παρεμβάσεις από άλλο διοικητή ότι τίθεται εν κινδύνω η λειτουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου και ότι εισηγείται το κλείσιμό του». Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε μαζικές «εκκαθαρίσεις» διοικητών και υποδιοικητών στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές / υποδιοικητές που αξιολογήθηκαν (η διαδικασία είναι σε εξέλιξη) 59 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι η διαδικασία αξιολόγησης ήταν «ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη». Ειδικά για την Επιτροπή στην οποία πρόεδρος της είναι ο γ.γ. του υπουργείου, ο υπουργός είπε ότι συμμετέχει στέλεχος της αντιπολίτευσης (ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας).
Σύμφωνα πάντως με καταγγελίες από την πλειονότητα των διοικητών, η προφορική συνέντευξη ήταν ολιγόλεπτη και οι ερωτήσεις σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν κάπως περίεργες: «πού βρήκατε χρόνο να κάνετε τόσα διδακτορικά;», «γιατί υπάρχουν αδέσποτα σε εκτάσεις στο νοσοκομείο;», «πόσο χρονών είστε;» κ.ά.
«Κόπηκαν» και με θετική αξιολόγηση
Για τους διοικητές που η Επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε παύση καθηκόντων. Ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις που η Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, αλλά οι διοικητές «κόπηκαν».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ξανθός, «συνεκτιμήσαμε και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα την εν γένει συμπεριφορά, τον βίο και την πολιτεία του κάθε διοικητή, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να το έχει μπροστά του η Επιτροπή Αξιολόγησης, ούτε μπορεί να προκύψει μέσα από μία διαδικασία συνέντευξης ενός τετάρτου, να κρίνουμε την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων μέσα στον χώρο του νοσοκομείου, και την εν γένει απήχηση που είχαν αυτοί οι άνθρωποι και στους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, και στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες που είναι και οι αποδέκτες των υπηρεσιών αυτών των φορέων».
Σε αντίθεση πάντως με τη διαδικασία αξιολόγησης, ο υπουργός Υγείας διατείνεται ότι θα γίνει σοβαρή διαδικασία επιλογής. Μεταξύ άλλων προσανατολίζεται στη δημιουργία επιτροπής κρίσης, στην οποία θα συμμετέχουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου και τοπικοί φορείς.http://www.imerisia.gr