Τσουχτερό κρύο και χιόνια την Πρωτοχρονιά - Αναλυτική πρόβλεψη

Με τσουχτερό κρύο και χιόνια θα καλωσορίσουμε τη νέα χρόνια, σύμφωνα με την πρόγνωση της
Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Έτσι, από την Τετάρτη αλλάζει το σκηνικό, με το θερμόμετρο να πέφτει , ενώ την Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, κακοκαιρία προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από αύριο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από αύριο η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της ηλιοφάνειας, θα συνοδεύεται από παγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί.
Συγκεκριμένα, για αύριο Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα παρουσιασθεί παγετός.
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου με τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και από το βράδυ στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στα πελάγη και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα υπάρξει παγετός.
Τοπικές νεφώσεις θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη στο ανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα παρατηρηθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Χιόνια θα υπάρξουν αρχικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά θα φθάσουν τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, με παγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονόνερο κατά τόπους. Θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα βελτιωθεί το βράδυ στα βόρεια και τη νύχτα στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ και το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί.
Την Πρωτοχρονιά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω μικρή μείωση. Παροδικές νεφώσεις θα παρουσιασθούν στα δυτικά, ενώ στα βόρεια και κυρίως στη Μακεδονία θα παρουσιασθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο κατά τόπους, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ από το βράδυ στα ηπειρωτικά θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 Μποφόρ. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα υπάρξει κατά τόπους παγετός.
Για σήμερα
Πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται και για την Κυριακή σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να είναι υψηλές για την εποχή, ενώ δεν αναμένονται βροχοπτώσεις ή άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα σημειωθούν κυρίως στη δυτική και τη νότια Ελλάδα, καθώς και τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες. Νωρίς το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα εκδηλωθεί παγετός.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 15 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 17 στην Ήπειρο, από 0 έως 15 βαθμούς στην κεντρική Ελλάδα, από 5 έως 18 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 6 έως 15 βαθμούς στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και από 9 έως 17 βαθμούς στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί με ένταση 5 με 6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και στα δυτικά πελάγη τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Κρητικό και στα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν ασθενείς άνεμοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κυρίως διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ.
Όσον αφορά στην Αττική, για σήμερα Κυριακή αναμένονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει στους 17 με βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στο Σαρωνικό μέτριοι με ένταση 5 μποφόρ και στο νότιο Ευβοϊκό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ.
Ηλιοφάνεια με αρκετό κρύο νωρίς το πρωί και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.