Περίεργες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τα τρόφιμα και το φαγητό

Το μέλι παράγεται από νέκταρ και... εμετό μέλισσας
Αν μέχρι σήμερα νομίζατε ότι το γλυκό μέλι που βάζετε καθημερινά
στο ψωμί σας παράγεται μόνο από νέκταρ, είστε μόνο μερικώς σωστοί, καθώς ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό της μέλισσας. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το πεπτικό τους για να επεξεργαστούν το νέκταρ, το οποίο καταπίνουν και «βγάζουν» αρκετές φορές πριν το εναποθέσουν στην κερήθρα. Μπορεί να σας ακούγεται λίγο αηδιαστικό, αλλά η διαδικασία αυτή βοηθά στην απομάκρυνση του νερού και των φυσικών μυκητών στο νέκταρ, οι οποίοι διαφορετικά θα προκαλούσαν ζύμωση στη ζάχαρη.
Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν το περισσότερο παγωτό παγκοσμίως
Σύμφωνα με τη Wikipedia, οι Αμερικάνοι καταναλώνουν 23 λίτρα παγωτό ανά άτομο το χρόνο, το περισσότερο στον κόσμο. Το περισσότερο από αυτό καταναλώνεται τη νύχτα μεταξύ 9 και 11 μ.μ.
Τα προϊόντα καλαμποκιού είναι σε πολύ περισσότερες τροφές απ' όσες νομίζατε
Το καλαμπόκι είναι συστατικό-κλειδί στα δημητριακά πρωινού, στο ψωμί, στα πατατάκια, στις τηγανητές πατάτες, στα αναψυκτικά και πολλές άλλες έτοιμες τροφές, που ίσως δεν σας πήγαινε ποτέ το μυαλό. Αυτό θα το διαπιστώσετε εύκολα κοιτώντας τις ετικέτες των προϊόντων, όπου θα βρείτε σίγουρα ένα συστατικό που να προέρχεται από καλαμπόκι –αρκεί να ξέρετε τι ψάχνετε. Για παράδειγμα, το σιρόπι καλαμποκιού προστίθεται στα αποξηραμένα φρούτα ή τα αναψυκτικά για να τα κάνει πιο γλυκά, ενώ άλλα συστατικά, όπως το άμυλο καλαμποκιού και οι φυτικές του ίνες δίνουν «σώμα» και τραγανή υφή, σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες. Τα nugget κοτόπουλου περιέχουν επίσης άμυλο καλαμποκιού, αλεύρι καλαμποκιού στην επικάλυψη και ίσως καλαμποκέλαιο στο τηγάνισμα, αλλά ακόμη και τα πρόσθετα lecithin, mono-, di-, κιτρικό οξύ μπορεί επίσης ναν προέρχονται από καλαμπόκι. Αν δείτε ανάμεσα στα συστατικά άμυλο, σιρόπι γλυκόζης, μαλτοδεξτρίνη, κρυσταλλική φρουκτόζη, λεκιθίνη, μαλτόζη, γαλακτικό οξύ, λυσίνη, HFCS (high-fructose corn syrup), MSG (monosodium glutamate), το πιο πιθανό είναι να προέρχονται από καλαμπόκι.
Κάποιες τροφές εκτίθενται σε ακτινοβολία
Μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας, μια τροφή μπορεί να εκτίθεται σε μια ελεγχόμενη ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας, προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος ζωής της και να σκοτωθούν τα βλαβερά βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες τροφές μπορεί να έχουν υποστεί ακτινοβολία μέσα στα καθιερωμένα όρια, με τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το αλεύρι, το αλεύρι ολικής άλεσης, τα μπαχαρικά, τα αποξηραμένα μείγματα κ.ο.κ. να αποτελούν κάποιες από αυτές. Η ακτινοβολία στις πατάτες και τα κρεμμύδια, για παράδειγμα, τα αποτρέπει από το να πετούν βλαστούς κατά την αποθήκευση, ενώ στο αλεύρι βοηθά στον έλεγχο εμφάνισης εντόμων και στα μπαχαρικά μειώνει τα μικρόβια. Οι νομοθεσίες και οδηγίες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αυτές που καθορίζουν τα προϊόντα που μπορούν να ακτινοβοληθούν ή όχι και το πώς γίνεται η επισήμανση, ενώ ακόμη και στα τρόφιμα που επιτρέπεται, υπάρχει ανώτατο όριο.
Οι θερμίδες που καταναλώνουμε όταν βρισκόμαστε σε μπουφέ είναι... χιλιάδες
Περίπου στις 2500 θερμίδες υπολογίζονται οι θερμίδες που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βρίσκονται στη θέα ενός... μπουφέ. Σε κινέζικο μπουφέ, μάλιστα, οι θερμίδες υπολογίζονται στις 3.000, αποδεικνύοντας ότι όσο περισσότερο φαγητό έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο το πιθανότερο είναι να μην «ακούσουμε» το σώμα μας και να συνεχίσουμε να τρώμε, ενώ έχουμε χορτάσει.
Γιατί γυαλίζουν μερικά μήλα;
Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα λαμπερό μήλο να περιμένει να το αγοράσετε, σκεφτείτε 2 φορές πριν το κάνετε. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει πιθανότητα το μήλο αυτό να έχει καλυφθεί με λίγο βερνίκι, έτσι ώστε να δείχνει πιο ελκυστικό. Κι αν αυτό σας φαίνεται σοκαριστικό, ίσως σας σοκάρει ακόμη περισσότερο το ότι το βερνίκι παράγεται από περιττώματα του θηλυκού σκαθαριού lac. Τελικά αυτό το γυαλιστερό μήλο δεν είναι και τόσο ελκυστικό πλέον.
clickatlife