Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΤΟΙΧΕΙΑ -ΣΟΚ: Στα όρια της φτώχειας 1 στους 3 αγρότες

Τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες ζει… 
ένα μεγάλο μέρος του γεωργικού πληθυσμού της χώρας, αναδεικνύει η νέα ...
έρευνα του ΙΝΑ-ΓΣΕΕ, η οποία εξετάζει τις συνθήκες διαβίωσης και εισοδημάτων συνολικά του γεωργικού πληθυσμού της χώρας για την περίοδο 2009-2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο γεωργικός πληθυσμός στην Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από τη φτώχεια και την άνιση διανομή του εισοδήματος από ό,τι οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
Στα όρια της φτώχειας 1 στους 3 αυτοαπασχολούμενους αγρότες.
Το ποσοστό φτώχειας στον γεωργικό πληθυσμό είναι γενικά διπλάσιο από το αντίστοιχο του μη γεωργικού.
4 στους 10 συνταξιούχους αγρότες στα όρια της φτώχειας.
Στο 66% (2011) η φτώχεια πριν από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή τις συντάξεις και τα πάσης φύσεως επιδόματα.
Η μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων του γεωργικού πληθυσμού (στην πλειονότητά τους κατ’ επάγγελμα γεωργοί) παρουσιάζουν πολύ υψηλό ποσοστό φτώχειας (31%), πολύ μεγαλύτερο από τους όμοιους τους της υπόλοιπης χώρας, αλλά και πάλι χαμηλότερο από το μέσο ποσοστό φτώχειας του γεωργικού πληθυσμού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατηγορία των συνταξιούχων. Ενώ παρουσιάζουν σχετικά μικρό ποσοστό φτώχειας εντός του γεωργικού πληθυσμού, εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας από τους υπόλοιπους συνταξιούχους, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του γεωργικού πληθυσμού, παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη φτώχεια (περίπου 38%).
Το ποσοστό φτώχειας στον γεωργικό πληθυσμό πριν τις μεταβιβάσεις φτάνει στο «εντυπωσιακό» 64,4% για το 2009 και αυξάνεται μέχρι το 66% το 2011. Αυτό σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, φανερώνει τη μεγάλη ανισότητα στη διανομή του εισοδήματος, θύμα της οποίας είναι με μεγαλύτερη ένταση ο γεωργικός πληθυσμός.
Η δυσαναλογία της επίδρασης των συντάξεων σε σχέση με τις λοιπές μεταβιβάσεις που είναι γενικό χαρακτηριστικό του συστήματος κοινωνικής πολιτικής της χώρας μας γίνεται φανερή και κατά την εξέταση του γεωργικού πληθυσμού. Η επίδραση των λοιπών μεταβιβάσεων για τη μείωση της φτώχειας είναι πολύ μικρή και στις γεωργικές οικογένειες.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα παρατηρείται μειωμένη αποτελεσματικότητα, σε σχέση με το μη γεωργικό πληθυσμό και σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, ακόμη και των συντάξεων στη μείωση της φτώχειας. Γι’ αυτό, ενώ το ποσοστό φτώχειας μειώνεται περισσότερο από 50% για τους μη γεωργούς μετά την καταβολή των συντάξεων και των λοιπών μεταβιβάσεων, μειώνεται σε μικρότερο ποσοστό για τους γεωργούς και τις οικογένειές τους και τα τρία εξεταζόμενα έτη.
Προκύπτει επομένως, το συμπέρασμα ότι η επίδραση των μεταβιβάσεων στη μείωση της φτώχειας είναι ακόμη πιο αδύναμη στον γεωργικό πληθυσμό της χώρας, δηλαδή στον πληθυσμό που την έχει περισσότερο ανάγκη.
naftemporiki.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Στο φως οινοποιείο ηλικίας 1.500 ετών

Το οινοποιείο 1.500 ετών που βρέθηκε στο Ισραήλ, ήταν μια επιχείρηση βιομηχανικής κλίμακας που παρήγαγε μισό εκατομμύριο γαλόνια ετησίως, για τους πότες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, έφτιαχνε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της Μεσογείου της βυζαντινής εποχής.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Επιστρεπτέες προκαταβολές – Έρχεται ο λογαριασμός.Μέσω myAADE η ενημέρωση για ποσά επιστροφής

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ενημερωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν λάβει Επιστρεπτέες Προκαταβολές για τα ποσά που οφείλουν και πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο.

σουφλέ σοκολάτας η πιο εύκολη συνταγή.

Υλικά: 125gr κουβερτούρα 1 κουταλιά βούτυρο 1 κουταλιά καστανή ζάχαρη 1 κουταλιά αλεύρι 1 κουταλιά κακάο 1 αυγό 1 πρέζα γαρίφαλο