Βουλή: Στα 2.100 ευρώ το μήνα η βουλευτική σύνταξη

Στα 1.595.114 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται το ποσό που καταβάλει το Δημόσιο για τις βουλευτικές συντάξεις χωρίς αυτό να περιλαμβάνει τις...

αναδρομικές επιστροφές και αυξήσεις μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το οποίο έκρινε ως παράνομες τις περικοπές των συνταξιούχων βουλευτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η μέση μηνιαία σύνταξη για τους πρώην βουλευτές ανέρχεται περίπου σε 2.100 ευρώ μεικτά. 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι δικαιούχοι της βουλευτικής σύνταξης (βουλευτές και επιζήσαντα μέλη οικογενειών αυτών) είναι συνολικά 753, η δε μείωση που έχουν υποστεί αγγίζει το 60%, μετά και την εφαρμογή από 1/1/2013 των διατάξεων του νόμο 4093/2012, ο οποίος προβλέπει περικοπές κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη.

Σύμφωνα, πάντως, με την απάντηση Χουλιαράκη όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από τις 12/11/2012 και μετά δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης. 

«Από 1/1/2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν την περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή της αναστολή της καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχους εργάζεται  στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος π.χ. μέλος ΔΕΠ, έχει εκλεγεί Βουλευτής πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, τότε θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ», προσθέτει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. http://nonews-news.blogspot.gr