ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Mεγάλες ανατροπές στον εκλογικό χάρτη της χώρας θα φέρει το σχέδιο της κυβέρνησης για νέο εκλογικό νόμο με μείωση του μπόνους,
σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και μείωση του ορίου για είσοδο στη Βουλή...

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής προανήγγειλε πως θα σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β’ Αθηνών και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές».
Χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς». Ενώ τόνισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το θέμα των θητειών των βουλευτών.
Στο τραπέζι, είπε ο υπουργός, είναι ακόμα το μπόνους των 50 εδρών, οι θητείες των βουλευτών και ο εξορθολογισμός στη διανομή των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια. “Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι εκτρώματα. Η ΝΔ που είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει βουλευτή π.χ. στην Καβάλα, στην Κομοτηνή ή στην Πιερία”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατηγόρησε τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι ψήφιζαν εκλογικό νόμο σκοπίμως λίγο πριν τις εκλογές εκτιμώντας τις συγκυρίες, ενώ είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή κιόλας της τετραετίας, άνοιξε διάλογο για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος ανέφερε ότι θα ανακοινωθεί εντός του 2016.
Για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών τόνισε κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας ότι δεν τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να τις ζητήσει. “Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας τις ζητήσουν”, συμπλήρωσε.
Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι μόνη “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις. “Πρέπει να ξέρουν και οι δανειστές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αιμοδοτηθεί το ασφαλιστικό και από άλλες πηγές για να αντέξουμε την πίεση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουμε χαράξει. Δεν μπορεί η χώρα να ζει υπό καθεστώς απειλών διαρκώς”, τόνισε.
Από τις 55+1 εκλογικές περιφέρειες (με την επικρατείας) οι 10 εξ αυτών – οι λεγόμενες «μεγάλες» εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές.
Πρόκειται για τις περιφέρειες:
Α' Αθηνών – Εκλέγει 14 βουλευτές
Β' Αθηνών – Εκλέγει 44
Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Εκλέγει 7
Αττικής (υπόλοιπο) – Εκλέγει 15
Α' Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 16
Β' Θεσσαλονίκης – Εκλέγει 9
Β' Πειραιά – Εκλέγει 8
Αχαΐας – Εκλέγει 8
Ηρακλείου – Εκλέγει 8
Λαρίσης – Εκλέγει 8
Η κυβέρνηση λοιπόν να σπάσει την τεράστια περιφέρεια της της Β' Αθηνών αλλά και άλλα «εκτρώματα» των προηγούμενων εκλογικών νόμων που έχουν ως αποτέλεσμα - για παράδειγμα - το δεύτερο κόμμα, όπως είναι η ΝΔ σήμερα να μην εκλέγει ούτε έναν βουλευτή σε νομούς όπως η Κομοτηνή ή η Πιερία.
Παράλληλα, αναταραχή επικρατεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει όριο στις θητείες των βουλευτών. Ετσι, τα επιτελεία των κομμάτων, όπως και οι νυν αλλά και επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων ξεκινούν να κάνουν τους σχεδιασμούς τους. http://fimotro.blogspot.gr/