Πάρτε κύριε... λιμάνι

Και ενώ σήμερα το μεσημέρι «κληρώνει» για το λιμάνι του
Πειραιά, καθώς αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί για την απόκτηση των μετοχών του ΟΛΠ, χθες εν μέσω απρόβλεπτων γεγονότων αποφασίστηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ, που ξεκίνησε μεν αλλά δεν ολοκληρώθηκε, να συνεχιστεί την Πέμπτη.
Ωστόσο τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ομόφωνα ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ.
Ενα τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο λιμάνι λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, ώρα που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η συνεδρίαση, έφερε τα πάνω-κάτω καθώς το κτίριο του ΟΛΠ εκκενώθηκε αφού έπρεπε να γίνουν έλεγχοι. Αστυνομία και Λιμενικό έλεγξαν όλους τους χώρους του χωρίς τελικά να βρεθεί κάτι το ύποπτο και περίπου στις 3.30 ξεκίνησε η συνεδρίαση, η οποία εξελίχθηκε σε θυελλώδη.
Τα μέλη του Δ.Σ., όσα ήταν παρόντα, καθώς ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ αποχώρησε μετά την καθυστέρηση που προέκυψε από το τηλεφώνημα για βόμβα επικαλούμενος επαγγελματικές υποχρεώσεις, ενώ απουσίαζε επίσης και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, διατύπωσαν τον προβληματισμό και τη θέση ότι «από τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της ισχύουσας σύμβασης, σύμφωνα με τους όρους αυτής».
Ωστόσο απόφαση δεν ελήφθη, καθώς με οριακή πλειοψηφία (6-5) κρίθηκε ότι για νομικούς λόγους (κωλύματα) το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. που ορίστηκε για την Πέμπτη.
Ακόμα όμως και η θέση αυτή, που διατυπώθηκε ως προβληματισμός και όχι ως τελική απόφαση, κρίνεται πολύ σοβαρή, καθώς μία ημέρα πριν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές τα μέλη του Δ.Σ. συμφωνούν ότι δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης.
Αυτός προφανώς ήταν και ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί χθες η συνεδρίαση του Δ.Σ., καθώς γνώριζε ότι τα αποτελέσματά της δεν θα ήταν θετικά.

Και επιστολή... βόμβα

Να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στη θέση αυτή των μελών του Δ.Σ. έπαιξε και μια επιστολή-βόμβα, που εστάλη από τον πρώην πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι «τα όσα διαλαμβάνονται στο σημείο ΣΤ της σελίδας 4 του κειμένου της δήθεν Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, το οποίο επισήμως επιδόθηκε πλέον στον ΟΛΠ και στους “επενδυτές”, είναι κατασκευασμένα από άγνωστα τρίτα άτομα ή συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και δεν αποτελούν προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ βάσει των όρων της ισχύουσας Σύμβασης του 2002, την οποία φυσικά γνωρίζω καλά αφού ως υπουργός Ναυτιλίας τότε την έχω υπογράψει (13.2.2002)».
Για όλα αυτά που συνέβησαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, καθώς συνεργάτες του σχολίαζαν πως «είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός ότι το Δ.Σ. του ΟΛΠ επιχειρήθηκε να εμποδιστεί από ένα απειλητικό ανώνυμο τηλεφώνημα να επιτελέσει τον νόμιμο θεσμικό του ρόλο. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν είναι παρά μόνο μια ατυχής παρένθεση».
Μια πολύ σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε και η ΟΜΥΛΕ στην οποία αναφέρει ότι «με αφορμή περίεργη φάρσα περί τοποθέτησης βόμβας στο κτίριο του ΟΛΠ και έρευνας από την αστυνομία, ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ βρήκε την ευκαιρία να αποχωρήσει από το Δ.Σ. του ΟΛΠ» και προσθέτει πως το Δ.Σ. του ΟΛΠ αποφάνθηκε ομόφωνα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης.
Επειτα από αυτές τις εξελίξεις οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι «είναι πλέον φανερό πως η κατάθεση για το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών βρίσκεται στον αέρα, αφού στηρίζεται σε αυθαίρετα και αναληθή στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται η σκανδαλώδης συναλλαγή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco».http://www.efsyn.gr