Στα λευκά η Ελλάδα - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Κλειστά θα είναι σήμερα τα σχολεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, λόγω της έντονης
χιονόπτωσης, ακόμα και στις πρωτεύουσες των νομών.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, 40 μηχανήματα συμμετέχουν στην προσπάθεια καθαρισμού του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσον αφορά το εθνικό δίκτυο δεν υπάρχει πρόβλημα και είναι ανοικτό, ενώ η κίνηση στα ορεινά απαιτεί αντιολισθητικές αλυσίδες και στους δύο νομούς.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, συνδράμουν 48 μηχανήματα στην προσπάθεια καθαρισμού του οδικού δικτύου. Στο εθνικό δίκτυο η κίνηση διεξάγεται, επίσης, κανονικά, χωρίς προβλήματα.
Παράλληλα, πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται από το πρωί σε όλο το Πήλιο και η κίνηση των οχημάτων από τη Πορταριά και πάνω γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στην περιοχή Χάνια η χιονόπτωση έχει ιδιαίτερη ένταση, το ύψος του χιονιού έχει φθάσει τα 70 εκατοστά και το κύριο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του Πηλίου εντοπίζεται στην περιοχή Καράβωμα στον δρόμο Βόλου-Ζαγοράς.
Το πρωί, χιόνια έπεσαν και στον Βόλο και όλα τα προάστια της πρωτεύουσας της Μαγνησίας έχουν ντυθεί στα λευκά.
Έντονη είναι η χιονόπτωση από το πρωί και στην περιφέρεια Αλμυρού, όπως επίσης και στο Κεραμίδι, την Κερασιά και το Ελευθεροχώρι.
Πάνω από 30 μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.
Στα λευκά έχει ντυθεί από την πλευρά της και η Λάρισα αλλά και όλος ο νομός, καθώς χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με απόφαση του Δήμου Λαρισαίων, τα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι κλειστά, τόσο στη Λάρισα, όσο και σε λοιπούς δήμους. Μέχρις στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την κυκλοφορία, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας.
Εδώ και αρκετές ώρες, από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, επιχειρούν σε όλο τον νομό, με έμφαση στις επαρχίες Φαρσάλων και Ελασσόνας, 12 εκχιονιστικά μηχανήματα και ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες.
Στα νησιά των Σποράδων, όπου η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη την Δευτέρα, ιδίως στην Σκόπελο και την Αλόννησο, χιόνι πέφτει κατά διαστήματα και σήμερα το πρωί.
Με αλυσίδες η κυκλοφορία στην Πελοπόννησο - Κλειστά τα σχολεία στα Καλάβρυτα
Στα λευκά έχει ντυθεί και όλη η ορεινή Πελοπόννησος, αφού όλη τη νύχτα χιόνιζε με αμείωτη ένταση στα ορεινά των νομών της.
Ανοικτός είναι ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ούτε διακοπές ρεύματος, παρά μόνο στιγμιαίες πτώσεις τάσεις σε κάποια ορεινά χωριά. Οι Αρχές προειδοποιούν τους οδηγούς που πρόκειται να κινηθούν στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, από το 10ο έως το 50ό χιλιόμετρο, στην εθνική οδό Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας, από το 16ο έως και το 68ο χιλιόμετρο και στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης από το 27ο έως το 42ο χιλιόμετρο. Επίσης, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Μεγαλόπολης-Καλαμάτας, από το 7ο έως το 13ο χιλιόμετρο και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πάρνωνα, του Μαινάλου, καθώς και στην ορεινή Κορινθία. Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες και στον δρόμο από Καρδαρά προς το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος για τη Βυτίνα.
Τέλος, λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε από την διοργανώτρια Αρχή ο επαναληπτικός αγώνα για το κύπελλο Αρκαδίας, μεταξύ Παναρκαδικού και Πανθυρεατικού, ο οποίος επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα το μεσημέρι, αφού το γήπεδο του Παναρκαδικού έχει περισσότερο από 10 πόντους χιόνι.
Κλειστά παραμένουν σήμερα όλα τα σχολεία του δήμου Καλαβρύτων, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ προβλήματα καταγράφονται σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς «οδηγηθήκαμε στην απόφαση να κλείσουμε σήμερα τα σχολεία, όχι γιατί υπάρχουν αποκλεισμένοι δρόμοι, αλλά για να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές στις μετακινήσεις τους από τις κατά τόπους κοινότητες, λόγω του χιονιού και του παγετού».
Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς, ώστε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι, ενώ από τις πρωινές ώρες σημειώνονται και νέες χιονοπτώσεις.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στον δρόμο που συνδέει την κοινότητα της Περιστέρας με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.
Στο μεταξύ προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, λόγω κατολισθήσεων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγρινίου - Θέρμου, ενώ εξαιτίας των χιονοπτώσεων στην ορεινή Ναυπακτία, παραμένουν κλειστές οι επαρχιακές οδοί 'Ανω Χώρας - Κρυονερίου και Πλατάνου - Αράχωβας.
Στα λευκά και η Φθιώτιδα
Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται σε όλο τον νομό Φθιώτιδας, από νωρίς το πρωί, ενώ το χιόνι ξεπερνά τα 10 εκατοστά μέσα στην πόλη της Λαμίας. Στα βόρεια και δυτικά του νομού και ειδικά στις περιοχές προς Δομοκό και Καρπενήσι, το χιόνι φτάνει μέχρι και 20 εκατοστά. Με απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας παραμένουν κλειστά εκτός από τα σχολεία στην περιοχή της Αταλάντης.
Στο εθνικό δίκτυο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου από το 110χλμ έως και το 125 της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, υπάρχει έντονη χιονόπτωση χωρίς όμως να δημιουργούνται προβλήματα, αφού δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται πυρετωδώς και κρατούν τον δρόμο ανοιχτό. Παρόμοιες είναι οι συνθήκες στο εθνικό δίκτυο από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τη Λαμία.
Στο δρόμο, από Λαμία για Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα, από το 4ο έως το 50ο χλμ η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και μόνο για μικρά αυτοκίνητα, ενώ έχει απαγορευτεί για όλα τα υπόλοιπα. Αλυσίδες χρειάζονται και στον δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα, από το 4ο έως το 23ο χλμ, στο ύψος του Μπράλλου.http://www.imerisia.gr