Φυσικά, σπιτικά καθαριστικά προϊόντα

Θυμόμαστε τις μητέρες ή τις γιαγιάδες μας να καθαρίζουν διάφορα σημεία του σπιτιού με κάτι άλλο εκτός από τα συμβατικά απορρυπαντικά του εμπορίου
που είναι γεμάτα χημικά και πολλές φορές δεν κάνουν και σωστή δουλειά. Πράγματι, οι παλιότεροι ήξεραν πώς να συνδυάζουν διάφορα υλικά που είχαν στην κουζίνα τους προκειμένου να καθαρίζουν αποτελεσματικότερα τις επιφάνειες. Μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν υλικά της κουζίνας, όπως το ξύδι, το λεμόνι και η μαγειρική σόδα, που όμως όταν συνδυάζονταν σωστά ή και το καθένα μόνο του είχαν εκπληκτικά αποτελέσματα. Ας δούμε πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς για να καθαρίσουμε χωρίς χημικά το σπίτι μας με υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας.

Οι χρήσεις του ξυδιού

Το ξύδι είναι στην πραγματικότητα ένα πολυκαθαριστικό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμίξετε ίση ποσότητα νερού και ξυδιού σε ένα μπουκάλι σπρέι και θα έχετε ένα διάλυμα που μπορεί να καθαρίσει πολλούς χώρους του σπιτιού σας. Το ξύδι εκτός από εξαιρετικό καθαριστικό είναι απολυμαντικό και βοηθάει στην απομάκρυνση των οσμών. Θυμηθείτε να τεστάρετε πρώτα ένα μη ορατό σημείο της επιφάνειας που θέλετε να περάσετε με ξύδι για να δείτε μήπως παρουσιαστεί αλλαγή στο χρώμα ή κάποια άλλη ζημιά. Προσέξτε γιατί όταν το ξύδι δεν είναι καλά διαλυμένο με το νερό είναι όξινο και μπορεί να διαβρώσει κάποια επιφάνεια, γι' αυτό μην το προτιμήσετε για τις μαρμάρινες επιφάνειες σας. Μην ανησυχήσετε για τη μυρωδιά του, γιατί μόλις το ξύδι εξατμιστεί από την επιφάνεια που καθαρίσατε, η μυρωδιά εξαφανίζεται. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε διάφορους χώρους του σπιτιού μερικοί από τους οποίους είναι:

Μπάνιο

Καθαρίστε την μπανιέρα, την τουαλέτα και το νιπτήρα. Βάλτε σκέτο ξύδι για να φύγουν τα σημάδια από τη λεκάνη της τουαλέτας, αλλά θυμηθείτε να τραβήξετε το καζανάκι πριν βάλετε το αδιάλυτο ξύδι στην λεκάνη. Τρίψτε τη λεκάνη και οι λεκέδες θα εξαφανιστούν. Μπορείτε επίσης, να σφουγγαρίσετε το πάτωμα του μπάνιου σας με ένα διάλυμα ξυδιού με νερό. Τέλος, το ξύδι θα διώξει όλους τους λεκέδες από σαπούνι και τα άλατα που συσσωρεύονται στο μπάνιο, αφήνοντας τις επιφάνειες σας αστραφτερές σαν καινούργιες.

Κουζίνα

Καθαρίστε το πάνω μέρος της ηλεκτρικής κουζίνας σας με διαλυμένο ξύδι. Οι περισσότερες συσκευές μπορούν να καθαριστούν με το ίδιο διάλυμα, ενώ μπορείτε να ψεκάσετε και τον πάγκο της κουζίνας για να τον καθαρίσετε και να τον απολυμάνετε. Θα εκπλαγείτε αν δείτε τη διαφορά που θα κάνει το ξύδι ακόμα και στο πάτωμα της κουζίνας σας, αν επιλέξετε να περάσετε το δάπεδο με ξύδι.

Πλυντήριο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξύδι ως φυσικό μαλακτικό για τα υφάσματα, ενώ αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τις οικογένειες στις οποίες κάποια μέλη έχουν δερματικά προβλήματα. Προσθέστε μισό φλιτζάνι ξύδι στον ειδικό κάδο του μαλακτικού στο επόμενο πρόγραμμα του πλυντηρίου σας, ενώ παράλληλα επωφεληθείτε από την ιδιότητα του ξυδιού να παρασέρνει μαζί του τα άλατα του πλυντηρίου σας και τα υπολείμματα του απορρυπαντικού.

Οι χρήσεις του λεμονιού

Ο χυμός του λεμονιού είναι ένα ακόμα φυσικό συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Το λεμόνι είναι εξαιρετικά βοηθητικό στο να διαλύει τα υπολείμματα σαπουνιού και αλάτων, ενώ έχει την ικανότητα να καθαρίζει και να γυαλίζει επιφάνειες από μπρούτζο και χαλκό. Δοκιμάστε να αναμίξετε χυμό λεμονιού με ξύδι ή μαγειρική σόδα για να φτιάξετε καθαριστικό σε μορφή πάστας. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα στο σημείο που έχει κοπεί το λεμόνι. Χρησιμοποιήστε το λεμόνι για να τρίψετε πιάτα, επιφάνειες και λεκέδες. Θυμηθείτε μόνο πώς το λεμόνι μπορεί να δράσει σαν φυσικό λευκαντικό, γι' αυτό καλό θα ήταν να το τεστάρετε σε ένα σημείο μικρής έκτασης αρχικά. Αναμείξτε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο με μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού και θα έχετε ένα γυαλιστικό για τα ξύλινα έπιπλά σας. Επίσης, μπορείτε να βάλετε φλούδα λεμονιού στα σκουπίδια σας για να διώξετε τις άσχημες μυρωδιές που αναδύονται από αυτά στην κουζίνα, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και με φλούδες πορτοκαλιού. Τέλος, ο χυμός του λεμονιού, επειδή δρα ως λευκαντικό, μπορεί να καθαρίσει τους λεκέδες από όλες τις επιφάνειές σας.

Οι χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το τρίψιμο επιφανειών με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα απορρυπαντικά. Λειτουργεί πολύ καλά φυλακίζοντας τις οσμές, γι' αυτό μπορείτε να βάλετε μια ποσότητα σόδας σε ένα κουτί στο ψυγείο και την κατάψυξη, αλλά κι οπουδήποτε θέλετε να μην έχετε οσμές. Επίσης, είναι ένα καταπληκτικό συμπλήρωμα και στο πλυντήριο σας, καθώς είναι από τα πιο ευέλικτα στις χρήσεις του καθαριστικά στον κόσμο.
 .news.gr