Σε παγετό η χώρα την επόμενη εβδομάδα. Πώς εξηγούν μετεωρολόγοι την καιρική μεταβολή

Πολική η επόμενη εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με προβλέψεις του
Τάσου Αρνιακού και Νίκου Καντερέ. Χαμηλές θερμοκρασίες, ενισχυμένοι βοριάδες και χιονοπτώσεις, το σκηνικό του καιρού. Επισφαλείς προς το παρόν, οι προβλέψεις για το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το πότε αναμένεται σταδιακή βελτίωση. Πώς εξηγείται επιστημονικά η ραγδαία επιδείνωση. Και τελικά, υπάρχει ή όχι το φαινόμενο "Τhe Big One;"
Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς εισέρχεται το τελευταίο 24ωρο η βόρεια Ευρώπη, ενώ επιστήμονες φυσικοί και προγνώστες κάνουν λόγο για πολικό ψύχος και αέριες μάζες που αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα μας, από τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας και κυρίως, την Κυριακή. Πρόκειται όμως όντως για τον σφοδρότερο χιονιά των τελευταίων 20 ετών; Υπάρχει λόγος πραγματικής ανησυχίας ή όχι; Και τι είναι τελικά το φαινόμενο «The Big One», για το οποίο γίνεται έντονη συζήτηση το τελευταίο 48ωρο; 

Το NEWS 247 ζήτησε τη γνώμη του επιστήμονα, προγνώστη και πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Καιρού, Νίκου Καντερέ, αλλά και του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού, προκειμένου να αντιληφθούμε την ένταση και το μέγεθος της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού και ποιες περιοχές θα πλήξει. Αλήθεια, μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, για το εάν θα δούμε χιόνια και στο Σύνταγμα;

Ο Τάσος Αρνιακός εξηγεί:

«Να λοιπόν που ένας νέος χιονιάς «μπαμπούλας» με το όνομα μάλιστα  “Τhe Big Οne” που έχει λένε (Ποιοι;) δημιουργήσει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, αφού θεωρείται (από ποιους;) ο σφοδρότερος των τελευταίων 20 ετών. Τρόμος!
Η συνηθισμένη αντίδραση μου σε αυτές τις  περιπτώσεις είναι ένα πλατύ χαμόγελο, αφού  γνωρίζω, ότι υπάρχουν τρομολαγνικά καιρικά blogs, που συστηματικά παράγουν τα ΜΜΕ προς άγρα πολλών κλίκ.
Η πραγματική προς το παρόν όμως καιρική αλήθεια είναι η εξής: Η παρατεταμένη σχεδόν καλοκαιρία του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και των πρώτων ημερών του φετινού Ιανουαρίου στην κεντρική και νότια Ευρώπη, έχει συσσωρεύσει και εγκλωβίσει στα βόρεια της Ηπείρου, ψυχρές αέριες μάζες. Οι μάζες αυτές προς το τέλος της εβδομάδας, θα βρουν τελικά δρόμο διαφυγής, θα κατηφορίσουν νοτιότερα, με τη  βοήθεια μάλιστα και ενός παγωμένου αέρινου ποταμιού (Πολικός αεροχείμαρρος) και θα καταφθάσουν κατά κύματα ως την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.
Το αντάμωμα όμως του πολικού ψύχους με την ζεστή ακόμα θάλασσα, δημιουργεί κατά κανόνα πρόσθετους λόγους ενίσχυσης των εντάσεων (υποτροπή) και της δυναμικής των χιονοπτώσεων.
Κάτι ανάλογο λοιπόν θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα στις 17-22 Ιανουαρίου, οπότε περιμένουμε αρχικά χιονοπτώσεις όχι μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές στα ηπειρωτικά της κεντρικής και ανατολικής χώρας, αλλά υπό προϋποθέσεις, ακόμα και σε χαμηλότερα ή και νοτιότερα στρώματα της χώρας, με αξιόλογες εντάσεις.
Τα προαναφερόμενα αποτελούν προσπάθεια προσέγγισης της τάση της εξέλιξης του καιρού από το προσεχές Σαββατοκύριακο και μετά. Οποιαδήποτε όμως περισσότερο σαφής πρόβλεψη λεπτομερειών για συγκεκριμένες περιοχές με αξιόλογες χιονοπτώσεις, είναι πολύ πρόωρη. Πολύ δε περισσότερο πρόωρη είναι η κουβέντα για χιονοστρώσεις και πάχος στρώματος χιονιού. Περισσότερα προγνωστικά  στοιχεία για την ένταση, την έκταση και τις επιπτώσεις αυτής της απόλυτα φυσιολογικής χειμωνιάτικης μεταβολής του καιρού, θα είναι σταδιακά διακριτά από τα μέσα αυτής της εβδομάδας.
Προς το παρόν σίγουρα μας περιμένει μια ακόμα ανοιξιάτικη εβδομάδα με βασικά χαρακτηριστικά:
Tα συνεχή γυρίσματα του ανέμου από νοτιά σε βοριά και αντιστρόφως, με εντάσεις στα πελάγη   5-7 BF.
Την ποικιλία ασθενών κατά κανόνα φαινομένων με κυρίαρχα πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά, ψιλόβροχα, κυρίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο, χιόνια ψηλά στα βουνά της βόρειας χώρας και με μεταφορά αφρικάνικης σκόνης νοτιότερα.
Τέλος, η θερμοκρασία αφού φτάσει και ξεπεράσει τις προσεχείς ημέρες τοπικά τους 20-21 βαθμούς στα κεντρικά και νότια, θα αρχίσει την ουσιαστική πτώση της από βορρά προς νότο το προσεχές Σάββατο.
Μέχρι τότε συνιστώ ψυχραιμία! Και να θυμάστε ότι: Ο καιρός θα παραμείνει η πρώτη κατεξοχήν χρηστική είδηση, που ο κάθε άνθρωπος καθημερινά έχει ανάγκη. Γι’αυτό η μετεωρολογική πρόγνωση, θα πρέπει να είναι προϊόν ενδελεχούς ανάλυσης, επιστημονικά τεκμηριωμένης, διασταυρωμένης σοβαρής μελέτης, να  σέβεται την αγωνία του χρήστη, αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καντερές υποστηρίζει:

Ψυχραιμία συνιστά από την πλευρά του και ο επιστήμονας φυσικός και προγνώστης καιρού Νίκος Καντερές, ενώ υπογραμμίζει πως «ούτε το The Big One, αλλά ούτε το Big Snow» είναι γνωστά στην Ελλάδα και αδίκως τρομοκρατείται ο κόσμος. «Στην Αμερική κυρίως, οφείλεται η ‘βάφτιση’ των καιρικών φαινομένων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιστήμονες δίνουν ονόματα των συζύγων τους κ.ο.κ. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσει ο κόσμος είναι ότι μπαίνουμε σε βαθύ χειμώνα από την επόμενη εβδομάδα και σε θερμοκρασίες, χαμηλότερες από αυτές της Πρωτοχρονιάς».
Ο νοτιάς θα διατηρηθεί όπως και οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μέχρι και την Τετάρτη. Την Πέμπτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, θα διατηρηθεί όμως η λιακάδα.
Από την Παρασκευή το μεσημέρι όμως, ένα άλλο ισχυρότερο κύμα από τα δυτικά φαίνεται πως επισκέπτεται τη χώρα μας. Έτσι, θα ενισχυθούν οι βοριάδες, με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ενώ το Σάββατο θα δούμε βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα κεντρικά ορεινά. Την Κυριακή, ο καιρός θα σημειώσει σταδιακά πτώση της θερμοκρασίας και από εκεί σημειώνεται το ενδιαφέρον στην καιρική μεταβολή.
Η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζεται πολική. Ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία θα φτάσουν και στη χώρα μας, οι οποίες θα ρίξουν τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Δηλαδή, εάν μέχρι σήμερα, είχαμε 16 με 17 βαθμούς Κελσίου, την ερχόμενη εβδομάδα, η πτώση υπολογίζεται έως και 12 βαθμούς.
Άλλα σημαντικά στοιχεία κυρίως από την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες που δεν αποκλείεται να φτάσουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ, η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές και οι καταιγίδες που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στη νησιωτική Ελλάδα (κυρίως στη νότια νησιωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και την Πελοπόννησο), ενώ χιόνια θα έχουμε σε όλες τις ορεινές περιοχές, στα πεδινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σίγουρα, χιονοπτώσεις θα δούμε στα βόρεια και στα γύρω ορεινά του νομού μας, αλλά φυσικά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα!
Ολικό παγετό με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για όλο το 24ωρο πρέπει πάντως να αναμένει η βόρεια Ελλάδα. Από την επόμενη Πέμπτη όμως, θα παρουσιαστεί μία πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, το σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί σε απολύτως χειμωνιάτικους ρυθμούς.
Μπορεί ο μήνας αυτός να καλόπιασε την Ελλάδα, ωστόσο στην κεντρική, τη βόρεια και την ανατολική Ευρώπη επικρατεί ψύχος. Και η αιτία είναι ότι από τον βόρειο Ατλαντικό ξεκινά ένα βαθύ και επαναλαμβανόμενο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο επηρεάζει τη βορειοδυτική Ευρώπη και το οποίο σταδιακά περνά στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αφήνοντας έξω προς το παρόν τον ευρωπαϊκό Νότο.
Η διάταξη των συστημάτων δεν προβλέπει το κύμα κακοκαιρίας να φτάσει στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα. Από την άλλη όμως, τα ψυχρά κύματα αέρα φτάνουν από τη Ρωσία στη χώρα μας, αρχής γενομένης από τη Βρετανία και δυτικά.
Άρα από την ερχόμενη εβδομάδα, ο καιρός δεν θα έχει καμία σχέση με την μέχρι σήμερα, εικόνα του. Καλοκαίρι τέλος. Και η κακοκαιρία προβλέπεται ότι θα έχει μεγαλύτερη ένταση, αλλά και θερμοκρασίες χαμηλότερες από αυτές της Πρωτοχρονιάς.
Οποιαδήποτε πρόγνωση πέραν το ερχόμενου Σαββάτου, είναι πολύ επισφαλής και ουσιαστικά, παίζεται στα «ζάρια» το τι θα γίνει από τις 24/1 και έπειτα. Πάντως, συνιστώ ψυχραιμία. Απλά μπαίνουμε σε πραγματικό χειμώνα. Αυτό είναι όλο!».
http://news247.gr/