ΠΟΕΔΗΝ: Όποιος έχει τύχη σώζεται - Μη διαχειρίσιμο πλέον το ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας αποκατάσταση του συστήματος υγείας
Σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα έχει φτάσει πλέον το ΕΣΥ, η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι "μεταφέρει εικονική πραγματικότητα" και "αποδίδει ευθύνες στους πάντες εκτός των ίδιων που ακολουθούν κατά γράμμα τις πολιτικές του Μνημονίου 3".
Προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις, η ΠΟΕΔΗΝ παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία του συστήματος υγείας επισημαίνοντας ότι το 2014, τα νοσοκομεία πήραν κρατική χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ και 800 εκ. για πληρωμή ληξιπρόθεσμων.
Το 2015 προέβλεπε 1,5 δισ. χρηματοδότηση, απ΄ την οποία εκταμιεύθηκε το 1,1 δισ. ευρώ, όμως 180 εκ. ευρώ δεν απορροφήθηκαν και επέστρεψαν στην Τράπεζα Ελλάδος. Στους προμηθευτές δε, οφείλονται πάνω από 2 δισ. για τα οποία δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ.
Φέτος, προβλέπεται χρηματοδότηση 1,15 δισ. ευρώ, χωρίς πρόβλεψη για ληξιπρόθεσμα, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι μειωμένοι κατά 20% πλην των φαρμάκων, λόγω της χορήγησης ακριβών φαρμάκων μόνο μέσω νοσοκομείων. Ο ΕΟΠΥΥ επιχορηγείται όπως πέρυσι με 525 εκ. ευρώ, επιχορήγηση υπολειπόμενη κατά 500 εκ. ευρώ, αφού ο ιδρυτικός νόμος προβλέπει επιχορήγηση 0,6% του ΑΕΠ.
Έτσι, τα βιβλιάρια ασθενείας παρέχουν υπηρεσίες υγείας με μικρή έκπτωση, ανεβάζοντας τηνιδιωτική δαπάνη στο 4% του ΑΕΠ και τη δημόσια στο 5%, όταν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1% και 7,5%. Τα νοσοκομεία στην Ε.Ε. επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ, έναντι κάτω από 1,5% στη χώρα μας. Και το 40% των πρωτοβάθμιων μονάδων έχει καταργηθεί.
Όσο για τους ανασφάλιστους, έχει εγγραφεί κονδύλι 1,265 εκ. ευρώ, με το οποίο πρέπει να καλυφθεί περίθαλψη 2,5 εκ. ατόμων, όταν  στο σχετικό νομοσχέδιο προβλεπόταν δαπάνη 100 εκ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.
"Δεν μπορεί να κρυφτεί η τραγική οικονομική κατάσταση των Νοσοκομείων. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών.Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Η κυβέρνηση κάθε ημέρα προσλαμβάνει προσωπικό από τις τηλεοράσεις, από το ραδιόφωνο και από τις εφημερίδες. Όμως ο απολογισμός είναι μηδέν. Η μία οργανική θέση στις τρεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις με κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών. Το προσωπικό σήμερα στα Νοσοκομεία είναι 45.000. Πριν τα μνημόνια ήταν 65.000. 
Διαχείριση μόνο της υφιστάμενης κατάστασης. Απολύθηκαν 500 εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που υπηρετούσαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να προσληφθούν άλλοι «παιδιά της κυβέρνησης». Κλείνουν οι κλίνες των ΜΕΘ η μία μετά την άλλη. 200 κλίνες ΜΕΘ ανεπτυγμένες έτοιμες για λειτουργία, είναι κλειστές εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. 50 Ασθενείς που χρήζουν Νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Όποιος έχει περισσότερη τύχη σώζεται".
http://healthmag.gr