Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τις άδειες των καναλιών

Με τα κανάλια και τις άδειες περιεχόμενου πλέον (οι συχνότητες έχουν δοθεί) φαίνεται να συνεχίζονται τα επικίνδυνα «παιχνίδια» καθώς κανείς
ουσιαστικά δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του.
Αδειες πάντως θα δοθούν (όταν και αν ξεκαθαρίσει η κατάσταση) όχι μόνο για γενικής στόχευσης ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και για θεματικούς-ενημερωτικούς, μη ενημερωτικούς αλλά και ειδικής στόχευσης.
Κι αυτά θα μπορούν να είναι πανελλαδικής εμβέλειας. Η... μοιρασιά, λοιπόν, μπορεί να γίνει μια χαρά και να είναι ικανοποιημένοι και οι σημερινοί καναλάρχες αλλά και -αν υπάρξουν- οι πιθανοί νέοι παίκτες.
Γιατί όμως παρατηρείται αυτή η σκληρή... πολιτική (αλλά και μιντιακή) αναμέτρηση για το θέμα και μάλιστα όταν η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άλλα, ιδιαίτερα σημαντικά, δυσεπίλυτα και άκρως επιβαρυντικά για τους πολίτες ζητήματα, όπως ασφαλιστικό, φορολογικό, παιδεία, επενδύσεις (που σημαίνει θέσεις εργασίας);
Αλλοι υποστηρίζουν ότι το παλιό κατεστημένο ανθίσταται στην… τακτοποίηση επιτέλους ύστερα από 25 χρόνια «αναρχίας» και διαπλοκής του τηλεοπτικού τοπίου.
Αλλοι επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να... αλώσει τον χώρο και να διαμορφώσει νέο, τακτοποιημένο και πιο… φιλικό προς αυτήν μιντιακό περιβάλλον. Υπάρχουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το ίδιο σύστημα ωφελείται.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η... χρονοκαθυστέρηση μάλλον βολεύει αμφότερες τις συγκρουόμενες πλευρές. Πολιτικά, ο μόλις ολίγων ημερών νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν αδύνατον να έρθει σε άμεση συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. μόλις ανέλαβε.
Προφανώς κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του. Ετσι ήταν αναμενόμενο να τιναχτεί (σε αυτήν τη φάση) στον «αέρα» η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συμπλήρωση του ΕΣΡ. Οπότε το μπαλάκι επέστρεψε στο Μαξίμου.
Ομως και η κυβέρνηση μάλλον... βολεύεται με τη χρονοκαθυστέρηση καθώς φαίνεται να υπάρχουν νομικά κωλύματα στα σχέδια για την αδειοδότηση, ενώ δεν αποκλείονται και ορισμένες πιθανές εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο αποσπασματικός τρόπος (καθώς δεν υπάρχει σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο αλλά στην πορεία ξεφυτρώνουν συνεχώς τροπολογίες) με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί σειρά δυσλειτουργιών.
Τώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε άλλη μία τροπολογία μεταφέροντας την απόφαση για τον αριθμό των αδειών από τον υπουργό Επικρατείας στην ολομέλεια της Βουλής.
Η προσπάθεια είναι σαφέστατα να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν και στα πρόσωπα στελέχωσης του ΕΣΡ. Οι δυσλειτουργίες όμως θα παραμείνουν. Αντιμετωπίστηκαν (ορισμένες εξακολουθούν) με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αντιμετωπίζονται και με την αναμενόμενη αδειοδότηση περιεχομένου των καναλιών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται να φάσκει και να αντιφάσκει. Από τη μια κάνει λόγο για λιγότερες άδειες, καθώς δεν θα είναι βιώσιμες περισσότερες τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, και από την άλλη καταγγέλλει τη μονοπωλιακή κατάσταση με τη Digea που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Στην ψηφιακή εποχή πάντως είναι... προβληματικό να περιορίζεις τις διαθέσιμες συχνότητες καθώς κάτι τέτοιο συνιστά περιορισμό συγκεκριμένης αγοράς και μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα σκόπιμων αποκλεισμών και χειραγώγησης ΜΜΕ.
Από την άλλη πώς γίνεται να έχεις ενοικιάσει για μία 15ετία έναντι συγκεκριμένη αμοιβής (άσχετα αν το ποσό αυτό θεωρείται χαμηλό) το σύνολο των συχνοτήτων σε μία εταιρεία και μετέπειτα με απόφασή σου να περιορίζεις ουσιαστικά τον αριθμό που μπορεί να εκμεταλλευτεί;
Δεν δημιουργούνται εξ αυτών προβλήματα με τον ανταγωνισμό; Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας... κινείται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το νομοσχέδιο αδειοδότησης, ενώ πιθανή θεωρείται και μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Είναι μάλλον σαφές ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει στον περιορισμό του αριθμού των αδειών καθώς αν υπάρχουν ελάχιστα εχέγγυα βιωσιμότητας γιατί να μην καταφέρει να εισπράξει περισσότερα χρήματα; Το δημοσιονομικό όφελος, άλλωστε, είναι ένα από τα βασικά της επιχειρήματα, κάτι που έχει παρουσιάσει και στην Ε.Ε.
Προφανώς επιχειρεί να δημιουργήσει άλλες συνθήκες στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά ορισμένες φορές οι... υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Οι δυσμενέστατες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον, ο υπερδανεισμός των περισσότερων καναλιών, ο αποσπασματικός τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, οι παλαιότερες… αμαρτίες που κουβαλούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αδειοδότησης δημιουργούν ένα εξαιρετικά προβληματικό τοπίο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να αφήσουν πίσω τους παλιές νοοτροπίες και να βρουν επιτέλους κοινό τόπο πριν η κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ ξεφύγει.
Και η κυβέρνηση όμως είναι απαραίτητο να αποφύγει περιορισμούς και ασφυκτικούς κανόνες που δημιουργούν εύλογες υποψίες και λειτουργούν αποτρεπτικά, να απλοποιήσει τη διαδικασία και να επιμείνει σε ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις που θα βελτιώνουν την κατάσταση για όλους όσοι θέλουν να επιχειρήσουν στον συγκεκριμένο τομέα εξασφαλίζοντας λογικά εχέγγυα για τη βιώσιμη λειτουργία τους. http://www.efsyn.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πώς οι ανατιμήσεις αλλάζουν την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022 εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η επίδραση των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, μεταφορικό και ενεργειακό κόστος στις τελικές τιμές των προϊόντων διατροφής.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη