Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τις άδειες των καναλιών

Με τα κανάλια και τις άδειες περιεχόμενου πλέον (οι συχνότητες έχουν δοθεί) φαίνεται να συνεχίζονται τα επικίνδυνα «παιχνίδια» καθώς κανείς
ουσιαστικά δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του.
Αδειες πάντως θα δοθούν (όταν και αν ξεκαθαρίσει η κατάσταση) όχι μόνο για γενικής στόχευσης ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και για θεματικούς-ενημερωτικούς, μη ενημερωτικούς αλλά και ειδικής στόχευσης.
Κι αυτά θα μπορούν να είναι πανελλαδικής εμβέλειας. Η... μοιρασιά, λοιπόν, μπορεί να γίνει μια χαρά και να είναι ικανοποιημένοι και οι σημερινοί καναλάρχες αλλά και -αν υπάρξουν- οι πιθανοί νέοι παίκτες.
Γιατί όμως παρατηρείται αυτή η σκληρή... πολιτική (αλλά και μιντιακή) αναμέτρηση για το θέμα και μάλιστα όταν η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει άλλα, ιδιαίτερα σημαντικά, δυσεπίλυτα και άκρως επιβαρυντικά για τους πολίτες ζητήματα, όπως ασφαλιστικό, φορολογικό, παιδεία, επενδύσεις (που σημαίνει θέσεις εργασίας);
Αλλοι υποστηρίζουν ότι το παλιό κατεστημένο ανθίσταται στην… τακτοποίηση επιτέλους ύστερα από 25 χρόνια «αναρχίας» και διαπλοκής του τηλεοπτικού τοπίου.
Αλλοι επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να... αλώσει τον χώρο και να διαμορφώσει νέο, τακτοποιημένο και πιο… φιλικό προς αυτήν μιντιακό περιβάλλον. Υπάρχουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το ίδιο σύστημα ωφελείται.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η... χρονοκαθυστέρηση μάλλον βολεύει αμφότερες τις συγκρουόμενες πλευρές. Πολιτικά, ο μόλις ολίγων ημερών νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήταν αδύνατον να έρθει σε άμεση συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. μόλις ανέλαβε.
Προφανώς κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του. Ετσι ήταν αναμενόμενο να τιναχτεί (σε αυτήν τη φάση) στον «αέρα» η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συμπλήρωση του ΕΣΡ. Οπότε το μπαλάκι επέστρεψε στο Μαξίμου.
Ομως και η κυβέρνηση μάλλον... βολεύεται με τη χρονοκαθυστέρηση καθώς φαίνεται να υπάρχουν νομικά κωλύματα στα σχέδια για την αδειοδότηση, ενώ δεν αποκλείονται και ορισμένες πιθανές εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο αποσπασματικός τρόπος (καθώς δεν υπάρχει σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο αλλά στην πορεία ξεφυτρώνουν συνεχώς τροπολογίες) με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί σειρά δυσλειτουργιών.
Τώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε άλλη μία τροπολογία μεταφέροντας την απόφαση για τον αριθμό των αδειών από τον υπουργό Επικρατείας στην ολομέλεια της Βουλής.
Η προσπάθεια είναι σαφέστατα να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν και στα πρόσωπα στελέχωσης του ΕΣΡ. Οι δυσλειτουργίες όμως θα παραμείνουν. Αντιμετωπίστηκαν (ορισμένες εξακολουθούν) με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και αντιμετωπίζονται και με την αναμενόμενη αδειοδότηση περιεχομένου των καναλιών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται να φάσκει και να αντιφάσκει. Από τη μια κάνει λόγο για λιγότερες άδειες, καθώς δεν θα είναι βιώσιμες περισσότερες τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, και από την άλλη καταγγέλλει τη μονοπωλιακή κατάσταση με τη Digea που δημιούργησε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Στην ψηφιακή εποχή πάντως είναι... προβληματικό να περιορίζεις τις διαθέσιμες συχνότητες καθώς κάτι τέτοιο συνιστά περιορισμό συγκεκριμένης αγοράς και μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα σκόπιμων αποκλεισμών και χειραγώγησης ΜΜΕ.
Από την άλλη πώς γίνεται να έχεις ενοικιάσει για μία 15ετία έναντι συγκεκριμένη αμοιβής (άσχετα αν το ποσό αυτό θεωρείται χαμηλό) το σύνολο των συχνοτήτων σε μία εταιρεία και μετέπειτα με απόφασή σου να περιορίζεις ουσιαστικά τον αριθμό που μπορεί να εκμεταλλευτεί;
Δεν δημιουργούνται εξ αυτών προβλήματα με τον ανταγωνισμό; Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας... κινείται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το νομοσχέδιο αδειοδότησης, ενώ πιθανή θεωρείται και μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Είναι μάλλον σαφές ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει στον περιορισμό του αριθμού των αδειών καθώς αν υπάρχουν ελάχιστα εχέγγυα βιωσιμότητας γιατί να μην καταφέρει να εισπράξει περισσότερα χρήματα; Το δημοσιονομικό όφελος, άλλωστε, είναι ένα από τα βασικά της επιχειρήματα, κάτι που έχει παρουσιάσει και στην Ε.Ε.
Προφανώς επιχειρεί να δημιουργήσει άλλες συνθήκες στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά ορισμένες φορές οι... υπερβολές μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Οι δυσμενέστατες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον, ο υπερδανεισμός των περισσότερων καναλιών, ο αποσπασματικός τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα, οι παλαιότερες… αμαρτίες που κουβαλούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αδειοδότησης δημιουργούν ένα εξαιρετικά προβληματικό τοπίο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να αφήσουν πίσω τους παλιές νοοτροπίες και να βρουν επιτέλους κοινό τόπο πριν η κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ ξεφύγει.
Και η κυβέρνηση όμως είναι απαραίτητο να αποφύγει περιορισμούς και ασφυκτικούς κανόνες που δημιουργούν εύλογες υποψίες και λειτουργούν αποτρεπτικά, να απλοποιήσει τη διαδικασία και να επιμείνει σε ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις που θα βελτιώνουν την κατάσταση για όλους όσοι θέλουν να επιχειρήσουν στον συγκεκριμένο τομέα εξασφαλίζοντας λογικά εχέγγυα για τη βιώσιμη λειτουργία τους. http://www.efsyn.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.