Σάλος στην Αυστρία, λόγω απαγόρευσης εισόδου σε μπαρ στους αιτούντες άσυλο

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε από οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
όταν σήμερα Τετάρτη, ένα μπαρ στην Αυστρία ανακοίνωση ότι θα παραμείνει κλειστό για «όλους τους αιτούντες άσυλο».
Η διεύθυνση του καταστήματος, που βρίσκεται στο θέρετρο Μπαντ Ισλ, στις αυστριακές Άλπεις, γνωστοποίησε ότι έλαβε αυτό το μέτρο πριν από μερικές ημέρες αφού καταγράφθηκαν περιστατικά κατά τα οποία μετανάστες παρενόχλησαν νεαρές γυναίκες, μεταξύ αυτών μια σερβιτόρα.
«Δεν θα το ανεχθώ πλέον και αποφάσισα να τους απαγορεύσω την είσοδο στο μπαρ μου» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ιδιοκτήτρια, Κάριν Ζίμπρεχτ-Γιάνις, η οποία προσέθεσε ότι προσέλαβε σωματοφύλακες με στόχο την εφαρμογή του μέτρου.
Σε μήνυμα που ανήρτησε στις αρχές της εβδομάδας στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το οποίο κατόπιν απέσυρε, η επιχειρηματίας είχε ανακηρύξει το κατάστημά της «Asylantenfrei» (απαλλαγμένο από αιτούντες άσυλο) μια ορολογία που παραπέμπει στο «Judenfrei» που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τους Εβραίους.
Το τοπικό γραφείο του εισαγγελέα διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απαγόρευση ενός μπαρ σε αιτούντες άσυλο δεν εμπίπτει στην αυστριακή νομοθεσία, κάτι που καταδίκασε η μη κυβερνητική οργάνωση Zara.
«Είναι παράνομο να υποκινεί κανείς το μίσος εναντίον των «ξένων», ωστόσο το να προβαίνει σε διακρίσεις εναντίον των «προσφύγων» ή των «αιτούντων άσυλο» δεν επισύρει τιμωρία βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας» τόνισε μία εκπρόσωπος τύπου αυτής της οργάνωσης δικαστικής αρωγής, η Κριστιάνα Σέφερ.
Η αστυνομία του Μπαντ Ισλ είπε ότι δεν έχει λάβει καμία καταγγελία σχετικά με τους 120 αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής της περιοχής.
«Καλούμαστε συχνά να επέμβουμε σε περιστατικά (σε αυτό το μπαρ) που σχετίζονται με καβγάδες ή με κορίτσια που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους από το αλκοόλ, ωστόσο κανείς δεν έχει κατηγορήσει τους πρόσφυγες» διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος τύπου στην εφημερίδα Die Presse.
Πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες διήλθαν από την Αυστρία στη Γερμανία το 2015 και περίπου 900.000 αιτήθηκαν άσυλο τον περασμένο χρόνο σε αυτήν την χώρα των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.http://www.altsantiri.gr