Ρόφημα που μας προστατεύει από την κατάθλιψη.

Νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της πόλης Coimbra στην Πορτογαλία,
σε συνεργασία με επιστήμονες από την Βραζιλία και τις ΗΠΑ, έρχεται να προσθέσει ακόμα δύο παράγοντες στην λίστα με τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στην υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το ABC η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες και ενδεχομένως να αποτρέψει καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η απώλεια μνήμης.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρ Rodrigo Cunha από το πανεπιστήμιο της Coimbra, πρόσθεσαν καφεΐνη στο πόσιμο νερό ποντικιών-πειραματοζώων και στη συνέχεια έθεσαν αυτά τα ζώα σε καταστάσεις που τους προκαλούσαν αύξηση στο στρες.

Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (δηλ. τα ποντίκια που δεν έπαιρναν καφεΐνη) τα πειραματόζωα που είχαν παραπάνω καφεΐνη στον οργανισμό τους ήταν πιο ήρεμα κατά τις καταστάσεις αύξησης του στρες.

“Αυτό που πετυχαίνει η καφεΐνη είναι να κάνει το σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα (...) το εμποδίζει από το να λειτουργήσει με λανθασμένο τρόπο (...) Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι είναι περισσότερο ένας τρόπος πρόληψης της επιδείνωσης (από το στρες) παρά βελτίωση στην ψυχική κατάσταση και την μνήμη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Cunha στο ABC.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αρκετά διαφορετικός από εκείνον των ποντικιών και, ως εκ τούτου, αυτή η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, προτού μπορεί να πει κανείς με επιστημονική βεβαιότητα ότι ο καφές προστατεύει από την επίδραση του στρες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σε ό,τι αφορά την κατάθλιψη και την απώλεια μνήμης.

madata.gr