Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μύθοι και αλήθειες για τον τζόγο στην Ελλάδα

Φαίνεται ότι έπειτα από 5 χρόνια Μνημονίου στην Ελλάδα ορισμένοι αρέσκονται ακόμη στη συντήρηση και αναπαραγωγή βολικών μύθων που θα φέρουν
ξαφνικά πακτωλό εσόδων στα δημόσια ταμεία και θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα σε επαχθή για τους Ελληνες μέτρα.
Ενας από αυτούς τους μύθους που αναπαράγονται από δημοσιογράφους, βουλευτές της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ακόμη και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι ο μύθος περί παράνομου τζόγου ύψους 6 δισ. ευρώ, που, αν παταχθεί, μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους από 800 εκατ. μέχρι 1,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη μελέτη των πραγματικών στοιχείων αποδεικνύει ότι «άνθρακες ο θησαυρός».
Εκτίμηση
Πώς προέκυψε όμως το ποσό των 6 δισ.; Πολλοί το αποδίδουν σε μια αυθαίρετη εκτίμηση που έκανε τον Ιούλιο του 2014 ενώπιον της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, στο πλαίσιο του απολογισμού της ΕΕΕΠ για το 2013.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΠ αλλά και του ετήσιου απολογισμού της ΟΠΑΠ ΑΕ, το 2014 η νόμιμη αγορά παιγνίων στην Ελλάδα ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 1% του ΑΕΠ της χώρας. Από αυτά περίπου το 71% ανήκει στην ΟΠΑΠ ΑΕ, που λειτουργεί αποκλειστικά 13 επίγεια παιχνίδια, μεταξύ των οποίων τα ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, ΤΖΟΚΕΡ κ.λπ., καθώς και τα Λαχεία/Ξυστά. Το διαδικτυακό στοίχημα που εκμεταλλεύονται οι 24 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ και τα καζίνα στα 288 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το 2014, και με βάση τον ειδικό φόρο 30% επί των μεικτών εσόδων που υποχρεούνται να καταβάλλουν σε τριμηνιαία βάση όλες οι εταιρείες τυχερών παιγνίων, ο ΟΠΑΠ κατέβαλε περί τα 400 εκατ. ευρώ για τα 13 αποκλειστικά παιχνίδια του, το Σκρατς και τα λαχεία, ενώ οι 24 εταιρείες ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ από ένα μη αποκλειστικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο ΟΠΑΠ και παράγει φορολογικά έσοδα κάτω από 1 εκατ. ευρώ.
Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος του νόμιμου τζόγου είναι στο 0,7% του ΑΕΠ και αφορά χώρες που θεωρητικά έχουν καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον παράνομο τζόγο. Με βάση τη θεωρία του «παράνομου τζόγου των 6 δισ.», το ύψος του τζόγου θα εκτοξευόταν στα 8 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ελληνες δαπάνησαν το 2014 εν μέσω κρίσης για τον τζόγο όσα το Bέλγιο, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία μαζί ή 4,5% του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, κάθε ενήλικος στην Ελλάδα ξόδεψε στον τζόγο περί τα 800 ευρώ, δηλαδή όσα Αγγλοι και Φινλανδοί μαζί.
Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη είχαν γίνει εκτιμήσεις εσόδων μόνο από τον διαδικτυακό τζόγο ύψους 500 εκατ. ευρώ, που μετά «έπεσαν» στα 300 εκατ. ευρώ και που απορρίφθηκαν ως εξωπραγματικά από την τρόικα.
Είναι γεγονός όμως ότι η ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς μέσω της έκδοσης αδειών και του αποτελεσματικότερου ελέγχου της θα της προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία και μέγεθος. Παράλληλα, με την αυξητική τάση που υπάρχει λόγω της τεχνολογίας, θεωρείται εύλογο τα μεικτά έσοδα να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τα περίπου 160 εκατ. που είναι σήμερα.
Τα έσοδα
Σε αυτήν την περίπτωση τον πρώτο χρόνο τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι πάνω από 60 εκατ. ευρώ από τον φόρο παιχνιδιών και, μαζί με τον φόρο στα κέρδη των παικτών, τα έσοδα από την αδειοδότηση και τον φόρο εισοδήματος για τις εταιρείες θα ξεπεράσουν συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ. Ετσι τα οφέλη θα είναι σημαντικά, ενώ θα υπάρξουν επιπλέον πλεονεκτήματα:
  • Τα έσοδα από αυτήν την αγορά θα είναι «εγγυημένα» και διαρκώς αυξανόμενα - ενώ θα ενισχύουν και τις ταμειακές ροές του κράτους λόγω του τρόπου και του χρόνου πληρωμής τους.
  • Θα ρυθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί η αγορά τυχερών παιγνίων, στην οποία μπήκαν οι βάσεις με τον νόμο 4002 το 2011, αλλά στη συνέχεια δεν έγιναν τα απαιτούμενα βήματα για τη συνολική ρύθμιση της αγοράς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Είναι εύκολο να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή, αφού αρκούν audits όπου θα ελέγχονται τα επίσημα και βεβαιωμένα στοιχεία από τους software providers των αδειοδοτημένων εταιρειών και από τις επίσημες Αρχές που τους έχουν αδειοδοτήσει για τα μεγέθη τους στην Ελλάδα.
  • Θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας που στη συντριπτική τους πλειονότητα θα αφορούν σε νέους ανθρώπους, όπου εμφανίζονται σήμερα τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

Η υποκρισία της Μέρκελ για την Ελλάδα…

Σεραφείμ Κοτρώτσος «Η ευρωκρίση, όταν ζήτησα τόσο πολλά από τους ανθρώπους της Ελλάδας». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην ερώτηση “ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής διαδρομής της”,

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Φαλάσαρνας

Συνεχίζεται, για μία ακόμη χρονιά, η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στον χώρο της Ελληνιστικής ναυτικής πόλης με σημαντικό λιμάνι στην περιοχή της Φαλάσαρνας στην Κίσαμο του Νομού Χανίων.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Σε mini lockdown η εστίαση από την Δευτέρα - «Χάνουμε το 50% των πελατών μας»

«Η εστίαση από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022 μπαίνει σε mini lockdown» με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς .

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.